Därför är det bättre att sova ut än att träna tidigt på morgonen

Du behöver inte ha dåligt samvete nästa gång du trycker på snooze-knappen istället för att gå raka vägen till gymet när klockan ringer, visar 70 studier.

Mikaela Råberg  |  Publicerad 2017-12-07 13:49  |  Lästid: < 1 minut

Hängivna morgonträningsentusiaster hävdar att det är överlägset bäst att bränna av ett pass så snart du vaknat. Ökad förbränning, minskad hunger och extra energi är några av effekterna som utlovas, men faktum är att det ibland kan vara betydligt bättre att ta sovmorgon istället för att hänga på låset till gymmet.

Efter att noggrant gått igenom 70 olika studier om morgon- och kvällsträning kom forskarna fram till att tidpunkten faktiskt spelar mindre roll. Snarare handlar det om träningsformen och de individuella förutsättningarna.

Om du skulle bli tvungen att välja mellan att gå upp tidigt och träna eller få sova ut och skjuta på träningen till ett senare tillfälle är det alltid bäst att välja det senare. Sömnbrist och träning är nämligen ingen bra kombination och både koordinationen och uthålligheten blir lidande, även skaderisken ökar.

Att sova för lite påverkar också hormonerna och hamnar de i obalans kan förbränningen minska och risken att överäta ökar.

Så var inte rädd för att ta sovmorgon när du känner att kroppen behöver det – det kan trots allt göra att du får mer resultat av din träning.

Enligt studieresultatet från 2012 finns det ingen ultimat tidpunkt för när det är bäst att träna. Den bästa tidpunkten är när träningen faktiskt blir av, oavsett om det är på morgon, lunch eller kväll. Att träna ungefär vid samma tidpunkt varje gång är dock att föredra, enligt forskarna.

Men oroa dig inte om du vissa veckor blandar morgon- och kvällsträning. Din kropp är smart och anpassar sig.

Källa: Thrillist

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-07 16:09