Belinda Olsson har gjort det till lite av en vana att kasta in ett sprakande vedträ i brasan som är den feministiska debatten. För några år sen var det serien Fittstim som väckte reaktioner och nu är det dags för nästa debattstartare. Nästa vecka släpps nämligen Från savannen till Tinder, en serie i fyra delar där Olsson med hjälp av ett par experter ska undersöka om det finns medfödda biologiska skillnader mellan män och kvinnor, och hur de i så fall påverkar oss.
Till sin hjälp har Olsson hjärnforskaren Markus Heilig som intresserat sig för könsskillnader i hjärnan, även Professorn Agnes Wold och historikern Yvonne Hirdman intervjuas i serien. Serien dyker ner i frågan om biologi kan spela en större roll än vi tror och vänder och vrider på de myter och fördomar som omgärdar frågan.
I Sverige har jämställdhetsfrågan varit på tapeten länge. Redan för 20 år sedan förklarade den dåvarande regeringen att de betraktar kvinnligt och manligt som sociala konstruktioner. I serien ställer sig Belinda och expertgänget frågan varför det ändå ser ut som det gör? Varför män och kvinnor är olika i beteenden och personligheter, varför så många väljer könsbundna yrken och varför pojkar presterar sämre än flickor i skolan.
Olsson undersöker även varför frågan om biologi är så kontroversiell i den feministiska debatten. I serien säger Agnes Wold att biologin, historiskt sett, använts som ett vapen mot kvinnor för att hindra dem från utbildning samt yrkesliv medan Yvonne Hirdman varnar för vad som kan hända om man gör en serie om biologiska skillnader.
Vad som händer med jämställdhetskampen och debatten när dessa frågor diskuteras får vi se efter att premiäravsnittet sänts nästa onsdag, 18 augusti, 21.30 på SVT. Att ordet ”problematiskt” kommer att användas är vi hur som helst säkra på.