Hoppa till innehåll

En halv miljon för en Bitcoin – Café reder ut grunderna i kryptovalutor med expert

Bitcoin
Kristofer Steneberg

Kursen på Bitcoin stiger till nya rekord och antalet svenskar som vill investera i kryptovaluta ökar kraftigt. Hur galet är det att köpa? Café reder ut med hjälp av en expert.

Efter rallyt i Bitcoin de senaste sex månaderna har intresset för att investera i kryptovalutor ökat, visar statistik från flera svenska banker. Men hur klokt är det att köpa? Vi tog hjälp av Edward Cooper, Head of Crypto på den brittiska e-banken Revolut för att reda ut de vanligaste frågorna kring Bitcoin och andra kryptovalutor.

Är det klokt att investera när det svänger så mycket och diagrammen ser ut som en berg- och dalbana?

– Kryptovalutor är en högriskinvestering och du behöver lära dig om dem innan du ska fatta beslut om ett köp. Om du zoomar ut och har en mer långsiktig syn så har Bitcoin levererat 200 procent om året de senaste tio åren i genomsnitt. Det gör Bitcoin till en av de bäst presterande tillgångarna. Men absolut – den är fortfarande mycket volatil. 

Hur vanligt är det med kryptovalutor – hur många i Sverige och UK har investerat i kryptovalutor?

– Vi kan inte avslöja våra siffror men vi har sett att sedan coronaviruset kom har tre gånger så många användare börjat handla med våra kryptoprodukter varje dag och vi ser samma ökning i volym.

Hur ser den vanliga kryptoköparen ut?

– En mix, verkligen. Nybörjare som precis startat eller mer säsongsbetonade sparare som vill kliva in och ut snabbt. Vi har gjort det enkelt.

Edward cooper head of crypto currencies revolut bitcoin
Kryptovalutaexperten Edward Cooper är Head of Crypto på brittiska e-banken Revolut.

Bitcoin är den mest spridda kryptovalutan – vilka andra bör jag känna till?

– Det finns en rad spännande projekt men om du precis har startat, sök efter ”blue chips” och börja där. Efter Bitcoin skulle jag kolla in Etherum, det är ett ekosystem som verkligen har vuxit de senaste åren. Ett enkelt nätverk där vem som helst med en internetuppkoppling kan bygga finansiella tjänster och verktyg. Det här är precis som med internet – det kommer att bli enormt banbrytande. Vad händer om du plötsligt öppnar upp innovation inom finansiella tjänster från ett fåtal gatekeepers till miljarder människor världen över. Spännande tider kommer.

Hur många procent av portföljen ska du dedikera till kryptovaluta?

– Det är ett högst personligt val. Alla bör med försiktighet avgöra om det är lämpligt för dem att köpa kryptovaluta med tanke på sina egna finansiella omständigheter. Stoppa inte in mer än du kan förlora och behåll på längre sikt.

Hur viktigt är det att du köper och äger en faktisk Bitcoin eller liknande, snarare än en annan lösning där du följer värdet via ett index?

– Det är upp till var och en men min syn är att både äga och använda valutan, lagra den, överföra den och liknande, gör att du lär dig mer om den.

Vad är den största missuppfattningen om kryptovalutor?

– Att det är komplicerat och svårt. Industrin har verkligen förändrats under de senaste åren och det finns gott om verktyg och tjänster som kan hjälpa dig att köpa, sälja och lagra din valuta säkert. Precis som med de flesta andra investeringar finns det en signifikant risk att köpa kryptovalutor.

Vad säger du till en person som vill bli rik snabbt genom att köpa Bitcoin?

– Ha inte för bråttom. Lär dig, förstå riskerna, bygg, bidra, addera värde. Det är ett bättre sätt att bygga långsiktigt värde.

Mina barns sparande placerat i Bitcoin. Bra eller dålig idé?

– Det beror på din personliga riskaptit. Men det är något intressant med stora bolag som Tesla, Microstrategy och Square som börjat allokera miljoner dollar av deras tillgångar i Bitcoin. Uppenbarligen tycker dessa bolag att det är en bra idé.

Ta mig igenom det snabbaste, bästa och enklaste sättet att köpa kryptovalutor i dag.

– Först ska du börja göra din research. Det är verkligen viktigt att förstå vad du köper, förstå riskerna. Läs analyserna. Kan du förklara det för din mamma? Om inte, läs igen tills du kan. En bra start är att läsa Anton Antonopolous bok The Internet of Money. Därefter väljer du en tjänst som ger dig möjlighet att sätta upp ett sparande med lite pengar varje gång. Det gör att du jämnar ut volatiliteten.  

Slutligen, om tre år hur ser vi på kryptovalutor då?

– Jag tror att kryptovalutor är där internet var på 1990-talet. Och det är spännande. Om du sa till någon då att i framtiden kommer du att kunna köpa allt på din mobil genom en knapptryckning och det kommer levererat vid din dörr dagen därpå, att du kan zooma in på vilken plats på jorden som helst och se i 3d, få din bil att köra fram till dig, titta på vilken film du vill när som helst, allt sådant – då hade du tänkt att det är helt otroligt. Nu ser vi det som vardag. Samma sak kommer att hända med krypto. Det är spännande nu men vi vet inte vilka tjänster som kommer att byggas kring detta. Det kommer att bli banbrytande och totalt revolutionera sättet vi kommunicerar, spenderar och lagrar information. I dag har det stor risk men det blir kul att se hur marknaden utvecklas.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.