Hoppa till innehåll

Så enkelt blir du strandredo med crossfit, enligt Sveriges bästa atlet

Tom Cehlin Magnusson

Nyårslöften om ett mer hälsosamt år känns för många redan som en avlägsen lögn. Men, än är det inte för sent. Café guidar dig till hur 2017 blir ditt träningsår, med tips från Sveriges bästa crossfit-atlet.

Swish sade det, så var januari och halva februari över. Lika över är mångas nyårslöfte om en mer vältränad kropp, samtidigt som sommarens krav på en kropp som är strandredo närmar sig med stormsteg (nåja). En av de senaste årens mest populära träningsformer är förstås crossfit, träningsformen som är en kombination av styrke- och konditionsövningar som ofta säljs in med meningen ”…det är vad militären och poliser själva tränar”.

Vad man än tycker om det argumentet så syftar crossfit till att göra träningen så allsidig och komplett som möjigt snarare än kroppsskulpterande, man ska bli starkare och bättre tränad helt enkelt. Café tar en pratstund med Sveriges bästa crossfit-atlet, Lukas Högberg där han berättar om vad du behöver för att göra 2017 till ditt crossfit-år.

crossfitfram

Hur fit måste jag vara för att börja med crossfit? 

– Inte alls! Gillar man tuff och intensiv träning med mycket utmaningar och bra gemenskap så är det en perfekt sport att börja med oavsett fitness eller ålder. Man anpassar också efter varje individ med olika tyngd på vikterna, och olika svårighetsnivåer på övningarna man gör.

Varför är det bättre än att köpa ett vanligt gymkort? 

– När man kommer ner till ett crossfit-gym så är det nästan alltid väldigt familjär stämning. Vill man komma i form snabbt och ha kul på samma gång så är det en perfekt kombination. Man får lära sig väldigt mycket nytt och atmosfären gör att folk kommer dit och verkligen tränar istället för att stå och snacka med någon annan på gymmet.

Varför ska man träna i grupp, är inte det lite jobbigt? 

– I min egen elitsatsning känner jag att det är väldigt viktigt att dela resan med någon som vill samma sak, för mig ger det en massa fördelar. När det känns tufft och hårt så har man någon som hjälper till att pressa på och peppar en. Detsamma tror jag gäller för vanliga motionärer, det känns lättare att gå igenom ett hårt pass tillsammans med andra. Men även för den sociala biten att kunna dela träningen med någon annan, det blir roligare och bättre stämning när man känner fler personer.

Vilka muskelgrupper börjar man med? Börjar man med kondition eller styrka? 

– Det här är ingen träningsform där man fokuserar på en viss muskelgrupp, man jobbar med hela kroppen. Att gå på gymmet eller träna crossfit är två helt olika världar, inom crossfit får man jobba med rörelser under väldigt hård intensitet. På crossfit-gym eller så kallade ”’boxar” har de ett träningsupplägg där man kombinerar alla olika delar som finns inom crossfit, styrkepass, mjölksyreträning, kondition eller teknik.

Kan man bara gå dit för att träna eller måste man tävla och hålla på? 

– De flesta som tränar crossfit tävlar inte, det finns inga måsten. Eftersom sporten handlar om att prestera så är det ändå många som vill ställa upp i tävlingar. Men man väljer själv, precis som i andra sporter.

Vad behöver man för utrustning, räcker det med träningsskor och en t-shirt? 

– Vanliga träningskläder, ett glatt humör och rätt par träningsskor. I dagsläget så tränar jag i nya Nike Metcon 3 som förser mig med den stabilitet som jag behöver i min träning. När det kommer till tyngdlyftning använder jag Nike Romaleos 3.

Är det lätt att skada sig?

– Det är inte större skaderisk än på andra sporter, lyssnar man bara på tränaren så är det väldigt få som skadar sig. Det är mer om man kollar på Youtube och ska pröva själv utan att ha fått hjälp av tränare som skaderisken är stor. Myten om att crossfit är skadligt är dock borta sedan länge.

Sugen? Läs mer om crossfit här. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.