Skarsgård spelar Salming i tv-serie om hockeyfantomen på Viaplay

Valter Skarsgård och Börje Salming

”Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då”, säger regissören Amir Chamdin om den kommande serien om Börje Salming.

Joakim Almén | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-04-16 09:30  |  Lästid: 2 minuter

Du kan scenen: hela Maple Leaf Gardens, Torontos hemmaarena, ställer sig upp för att ge Börje Salming en stående ovation som, när man tittar på arkivbilderna, tycks pågå i all evighet. Datumet var 3 september 1976 och Sverige var i Kanadas hockeyborg för att spela en Canada Cup-match – mot USA.

Ögonblicket är en klassiker i svensk sporthistoria och visade hur enorm den svenske NHL-pionjären och backen Salming var i hockeyns förlovade land.

Nu ska den granithårda ishockeysvenskens liv bli svensk tv-serie. Bakom idén till Viaplay-serien står Partisan– och Hassel-regissören Amir Chamdin.

”Det här är storyn om en av vår tids största atleter med en urkraft som har fått en hel idrottsvärld att häpna. Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då”, säger Amir Chamdin i ett pressmeddelande.

Vilda stories och mycket hockey utlovas när historien om hur Börje Salming lämnade Sverige under början av 1970-talet och flyttade till den hårdföra National Hockey League ska berättas.

”När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv, med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL, och hur bra det gick, att det ändå finns material till en filmatisering”, kommenterar Börje Salming, som passande nog fyller 70 år imorgon, tv-serien i ett pressmeddelande.

Börje Salming kommer att spelas av Valter Skarsgård och inspelningarna förväntas påbörjas någon gång under 2022. Tv-serien om Börje Salming kommer att sändas på Viaplay.

Valter Skarsgård spelar Börje Salming i en kommande Viaplay-serie om ”The King”. Foto: Getty
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-04-16 09:35