Café väljer de hetaste filmerna 2020

Filmerna att se fram emot 2020

Café listar 2020 års mest efterlängtade filmpremiärer – från Sam Mendes första världskriget-epos till Christopher Nolans svindyra film om spionage, tidsresor och evolution.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2019-12-19 11:03  |  Lästid: 6 minuter

Hollywoodregissören med högst lägstanivå just nu, Denis Villeneuves hett emotsedda Dune (”Star Wars för vuxna”), nya Ghostbusters– och Top Gun-filmer och Hereditary möter The Shining i The Lodge.

Filmåret 2020 bjuder på mängder av spännande nya biopremiärer – Café väljer de 12 allra hetaste filmerna att se fram emot 2020.

1). 1917

Biopremiär 31 januari.

Filmen 1917.

Oscarbuzzen är stark kring American Beauty-regissören Sam Mendes pulshöjande första världskriget-epos, om två unga brittiska soldaters självmordsuppdrag: att korsa fiendens territorium och leverera ett meddelande som ska sätta stopp för ett dödligt tyskt bakhåll på hundratals brittiska soldater. Filmen, som luktar Dunkirk-krutrök lång väg, ger sken av att den är filmad i realtid i en enda lång tagning (hej, Birdman). En logistisk mardröm som krävde nio månader av förberedelser och som bland annat förutsatte identiska väderförhållanden under samtliga inspelningsdagar. Ambitionerna är det med andra ord inget fel på, och baserat på förhandshajpen har Mendes slit inte varit förgäves.

Pepp-o-meter: 8/10

Trailer till filmen 1917

Stalltipset: Emma Gray Munthe, filmkritiker, Aftonbladet


2). Birds of Prey

Biopremiär 7 februari.

Filmposter till filmen Birds of Prey.

Har sett fram emot Birds of Prey sedan jag i ett svagt och möjligen PMS-relaterat ögonblick fick tårar i ögonen och gåshud av trailern. Manus av Christina Hodson – som skrev mysiga Bumblebee – grejer som sprängs i slowmotion, kvinnor med läppstift på tänderna och stora vapen. Vad finns att inte tycka om?

Trailer till filmen Birds of Prey

Stalltipset: Fredrik Sahlin, filmkritiker, SVT


3). An Officer and a Spy

Biopremiär 28 februari.

Från filmen An Officer and a Spy

Ser fram emot denna med förväntansfull skepsis. Uppenbarligen ett simpelt försök av den jagade Roman Polanski att dra martyrkortet, att peka på Dreyfuss-affären för att säga: ”Precis som han, är jag ett oskyldigt offer för en häxjakt och konspiration”. Samtidigt vann filmen den internationella kritikerjuryns pris och juryns stora dito, vid festivalen i Venedig – så helt enkelspårig kan (borde) den ju inte vara.

Trailer till filmen An Officer and a Spy

4). The Lodge

Biopremiär 6 mars.

Filmen The Lodge.

Hereditary möter The Shining i årets ruggigaste skräckfilm. Åtminstone om man får tro den olustiga trailern (och ett gäng entusiastiska förhandsrecensioner). Två syskon blir insnöade i en avlägsen bergstuga tillsammans med sin psykiskt instabila styvmor, efter att pappan övergivit familjen för jobb. I takt med att stugstämningen blir allt mer frostig kryper obehagliga hemligheter från det förflutna fram och gör kaos med julefriden. Bakom kameran står österrikiska duon Veronika Franz och Severin Fiala som slog igenom med utmärkta skräckfilmen Goodnight Mommy, om en bandagerad modersgestalt som börjar bete sig tveksamt mot sina tvillingpojkar. Anar vi en röd tråd här?

Pepp-o-meter: 7/10

Trailer till filmen The Lodge

5). No Time to Die

Biopremiär 3 april.

James Bond i filmen No Time to Die.

Efter produktionsstrul av Apocalypse Now-magnitud gör till slut världens mest namnkunniga fiktiva spion comeback på bioduken. No Time to Die är den 25:e James Bond-filmen i ordningen, och av allt att tyda Daniel Craigs sista i rollen som den välekiperade agenten. Detaljerna kring filmen är få, men vi vet att den förtidspensionerade agent 007 åter tas i tjänst för att deala med ett tekniskt lagd superskurk. True Detective-regissören Cary Fukunaga står efter mycket om och men för regin, vilket oftast lovar gott. Rami Malek spelar Bond-bov och de blågula färgerna representeras av Café-omslagsmannen David Dencik och filmfotografen Linus Sandgren. En habil trea i snittbetyg är vår okvalificerade gissning.

Pepp-o-meter: 7/10

Trailer till Bond-filmen No Time to Die

6). Ghostbusters: Afterlife

Biopremiär 10 juli (USA).

Filmen Ghostbusters: Afterlife

Who ya gonna call när det är dags att väcka liv i en av 80-talets mest älskvärda filmfranschiser? Oscarsnominerade Juno-regissören Jason Reitman såklart! Bill Murray (!), Dan Akroyd och Sigourney Weaver repriserar alla sina ikoniska roller och Reitman, son till Ivan Reitman som regisserade de två originalfilmerna, står för manus och regi. Filmbolaget är fåordig kring handlingen men ryktet på stan säger att storyn kommer att kretsa kring en ny generation spökjägare, med Stanger Things-skådespelaren Finn Wolfhard i en bärande roll. Filmen, som klokt nog inte har någonting att göra med Paul Feigs utskällda reboot från 2016, planeras ha premiär lagom till sommaren. Ladda proton packet. 

Pepp-o-meter: 7/10

Trailer till filmen Ghostbuster: Afterlife

7). Tenet

Biopremiär 17 juli (USA).

Filmposter till filmen Tenet.

Hemlighetsmakeriet kring Christopher Nolans svårt emotsedda palindromepos Tenet är, regissörens vana trogen, enormt. På Imdb beskrivs projektet, som ryktas vara Nolans dyraste hittills med en budget på svindlande 225 miljoner dollar, som ”ett episkt actionäventyr som kretsar kring internationellt spionage, tidsresor och evolution”. Kan en hisspitch bli mer Nolansk än så? Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, John David Washington, Kenneth Branagh och Michael Caine står på rollistan och svenske Oscarvinnaren Ludwig Göransson står för filmmusiken. Lägg femplushyllningarna på kylning.

Pepp-o-meter: 10/10

Trailer till filmen Tenet finns ännu inte.

8). Top Gun: Maverick

Biopremiär 17 juli.

Top Gun: Maverick

Uppföljaren ingen visste att de ville ha. 34 år efter att originalet katapulterade Tom Cruise till Hollywoods stjärnhimmel når så Top Gun: Maverick biograferna. Men den som väntar på något gott. Cruise repriserar sin roll som den våghalsige stridspiloten Pete ”Maverick” Micthell, numer övervintrad flyginstruktör i den amerikanska flottan. Val Kilmer återvänder som Iceman och i övriga roller syns bland annat John Hamm och Jennifer Connelly, vilket ändå banar för viss kvalitet. Är högoktanig, luftburen action och ostig dialog din kopp av te lär du, av trailern att döma, inte bli besviken.

Pepp-o-meter: 6/10

Trailer till filmen Top Gun: Maverick

9). Druk

Biopremiär augusti (Danmark).

Filmen Druks skådespelare

Dogme-regissören Thomas Vinterbergs drabbande drama Jakten, med Mads Mikkelsen i huvudrollen som pedofilanklagad förskolelärare, står sig som en av1 0-talets bästa skandinaviska filmer. Nu återförenas lejonparten av Jakten-gänget i Vinterbergs fyllerulle Druk, om en tröttkörd gymnasielärare (Mikkelsen) som tillsammans med några vänner börjar experimentera med alkohol för att öka kreativiteten. Regissören själv har beskrivit filmen som en hyllning till alkoholen, och om Druk är ens hälften så bra som Jakten och det nattsvarta genombrottet Festen har vi en riktig, well, fest att se fram emot. Skål för danskarna!

Pepp-o-meter: 9/10

Trailer till filmen Druk finns ännu inte.

10). The Many Saints of Newark

Biopremiär 25 september (USA).

Michael Gandolfini i kostym.

HBO:s maffiasåpa The Sopranos blir film. En mening som får fler än en varningsklocka att ringa, inte minst med tanke på mästerseriens leading man James Gandolfinis alldeles för tidiga bortgång 2013. Lösningen: en långfilmsprequel med ingen mindre än Gandolfinis egen son Michael i rollen som den unge Tony Soprano. Filmen utspelar sig under Tonys formativa ungdomsår i 60-talets New Jersey, långt före terapisessioner och Bada Bing-sittningar. Sopranos skapare David Chase står som manusförfattare och Alan Taylor, som regisserade ett gäng episoder av vad som i vissa kulturer beskrivs som världens bästa tv-serie, står för regin. Succé eller magplask? Don’t stop believing!

Pepp-o-meter: 8/10

Trailer till filmen The Many Saints of Newark finns ännu inte.

11). The Witches

Biopremiär 9 oktober (USA).

Skådespelaren Anne Hathaway.

Många är vi som fortfarande brottas med barndomstrauman efter att ha kisat oss igenom filmatiseringen av Roald Dahls klassiska skräcksaga Häxorna på 90-talet. Nu är det Forrest Gump-regissören Robert Zemeckis tur att sätta sin prägel på den mörka barnboksklassikern om en pojkes kamp mot en hord illvilliga häxor. I nyinspelningen förflyttas handlingen från 80-talets England till 60-talets amerikanska södern. Anne Hathaway axlar Anjelica Hustons paradroll som överhäxa och i övriga roller skymtar namn som Octavia Spencer och Chris Rock. Zemeckis är sannerligen inte någon garant för god kvalitet i dessa dagar men vi väljer ändå att se glaset som halvfullt den här gången.

Pepp-o-meter: 7/10

Trailer till filmen The Witches finns ännu inte.

12). Dune

Biopremiär 18 december (USA).

Från filmen Dune (1984).
Hollywoodregissören med just nu högst lägstanivå, Denis Villeneuve en remake på den David Lynch kalkonstämplade ”Dune” från 1984.

”Star Wars för vuxna”. Så beskriver Denis Villeneuve, regissören med Hollywoods just nu högsta lägstanivå, sitt senaste hjärteprojekt; filmatiseringen av Frank Herberts svårfilmade kultroman Dune. Med sentida sci fi-klassiker som Arrival och Blade Runner 2049 på cv:t finns det dock gott hopp om att Villeneuve kommer att lyckas betydligt bättre än regikollegan David Lynch och hans kalkonstämplade försök från 1984. I den stjärnspäckade rollistan syns namn som Timothée Chalamet, Josh Brolin, Javier Bardem, Rebecca Ferguson och, inte minst, Stellan Skarsgård som den spektakulärt fetlagde rymdskurken baron Vladimir Harkonnen. En rolltolkning som bara den torde vara värd en biobiljett på en IMAX-biograf nära dig.

Pepp-o-meter: 10/10

Trailer till filmen Dune finns ännu inte.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-09 11:39