Hoppa till innehåll

11 bästa skräckfilmerna – baserade på sanna historier

Joel Linde

Skräckfilmer har en tendens att bli ännu lite läskigare när man vet att det finns lite sanning i dem. Här är de läskigaste filmerna som baseras på sanna historier.

En skräckfilm är endast så bra som sin story. Om den lyckas övertyga dig och riktigt suga in dig i berättelsen blir också filmen så otroligt mycket läskigare. Och något som verkligen kan öka hettan och vrida upp nerverna är ju när en film baseras på verkliga händelser. Även om det endast är löst baserat så ger det ändå den där extra nivån av trovärdighet som behövs för att vi ska bli riktigt, riktigt livrädda.

Därför har vi listat de 11 bästa skräckfilmerna (utifrån antal röster och högsta poäng på Imdb) som på ett eller annat sätt baseras på sanna händelser. Vi skriver endast hur det slutade i verkligheten – hur själva filmen slutar får du se själv!

1. Wolf Creek (Morden vid Wolf Creek, 2005)

I slutet av 80, början av 90-talet försvann ett flertal vandrare i New South Wales, Australien. De flesta av dem var turister, alla var mellan 19 och 22 år gamla. Tre år efter de första morden fann två långdistanslöpare de förmultnade kvarlevorna av en brittisk kvinna. Polisens spår ledde till en Ivan Milat, och det skulle visa sig att han kidnappat, våldtagit och mördat minst sju personer under tre års tid.

 2. Exorcisten (The Exorcist, 1973)

Denna klassiska skräckfilm från 1973, med Max von Sydow i rollen som exorcistpräst, är baserad på en bok med samma namn, skriven av William Friedkin. Boken är i sin tur ”löst baserad” på flera verkliga fall av exorcism som inträffade på 40-talet i USA. Katolska präster utförde då flertalet försök att driva ut demoner ur en 14-årig pojke, och fallet har i efterhand fått namnet ”Exorcism of Roland Doe”. 1949 började händelserna omskrivas, och enligt (väldigt religiösa) källor hade 48 personer bevittnat den påstådda exorcismen.

3. Backcountry (2014)

2005. Marc Jordan och hans fru Jacqueline Perry, båda 30 år gamla, var ute och kampade i de kanadensiska skogarna för att fira fyra år som gifta. En kväll när de lagade middag blev de attackerade av en svartbjörn. Först bet den tag i Jacquelines ben, men Marc hoppade på björnen och lyckades få den att släppa taget. Björnen bet och rev då honom – skadorna tog 300 stygn att sy ihop – och attackerade Jacqueline på nytt. Marc började hugga björnen med en fällkniv och lyckades få den på flykt, varpå han svårt sargad, med sin ännu svårare sargade fru i famnen lyckades fly i en kanot.

4. Besatt (The Exorcism of Emily Rose, 2005)

Det finns många sanningsbaserade skräckfilmer att göra på temat exorcism. Besatt handlar om den tyska kvinnan Anneliese Michel, som 24 år gammal hävdade att hon var besatt av demoner som måste drivas ur henne. 1976 gav sig en präst på att utföra exorcism på henne vilket resulterade i hennes död. Trots att kyrkan efter stora påtryckningar ändrat uppfattning till att Michel inte var besatt utan psykiskt sjuk färdas pilgrimer än i dag för att besöka hennes grav.

5. Dubbelgångare (Dead Ringers, 1988)

Enäggstvillingarna Stewart och Cyril Marcus var båda gynekologer och arbetade i New York. De hade utvecklat ett beroende av den ångestdämpande drogfamiljen barbiturater, med osmickrande bieffekter som inkluderar sinnesförvirring, krampanfall och hjärtkollaps. När de var 45 år gamla hittades de döda i Cyrils lägenhet. Först misstänkte man att de dött av överdoser, men undersökningarna började sedan peka mot att de dött med en tids mellanrum, och att Cyrils kropp inte hade några tecken på dödliga överdoser. I filmen är syskonen de sista människorna du vill ligga på rygg framför.

6. Ravenous (1999)

Mitten av 1800-talet, en liten grupp nordstatssoldater kommer under det amerikanska inbördeskriget bort i bergen i Colorado. Exakt vad som skedde efter att de lämnat plutonen är oklart, men vad man vet är att endast en av soldaterna återvände, oförskämt välgödd efter två månader vilse i ödemarken. Filmen Ravenous gör ett försök att återge vilket öde männen gick till mötes, även om den tar ut svängarna lite väl för vad som verkar sannolikt.

7. Black Water (2007)

2003. Tre vänner, 22 och 19 år gamla, körde fyrhjuling utmed en flod i Darwin i norra Australien. Vattennivån var högre än vanlig efter kraftiga skyfall och de körde till flodkanten för att tvätta av sina fyrhjulingar. När de stod där med vatten upp till knäna blev en av den, 22-årige Brett Mann, neddragen i vattnet av en fyra meter lång saltvattenskrokodil. De två vännerna följde med ut i vattnet för att försöka hjälpa honom, men krokodilen började i stället jaga även dem – fortfarande med deras vän mellan käkarna. De sökte skydd i ett träd som hängde ned över floden, och där blev de hängande i 22 timmar innan räddningen kom.

8. The Girl Next Door (2007)

Filmen är en omgörning av boken med samma namn från 1989, som baseras på tortyren och mordet av Sylvia Likens i Indianapolis, USA, 1965. Sylvias föräldrar arbetade på en karneval och betalade en kvinna vid namn Gertrude Baniszewski att ta hand om Sylvia och hennes syster när de var borta. Det beslutet skulle de få ångra. Gertrude – tillsammans med sina barn – plågade, torterade och mördade Sylvia i källaren när hon var endast 16 år gammal.

9. The Conjuring (2013)

Filmen är baserad på Ed och Lorraine Warren som under 1970-talet undersökte övernaturliga händelser. Med andra ord: de var spökjägare. När de 1971 skulle undersöka ett gammalt gårdshus i Rhode Island nådde gastjakten helt nya nivåer.

Filmen från 2013 blev en succé och fick en uppföljare 2016. En The Conjuring 3 är också på väg.

10. The Conjuring 2 (2016)

I uppföljaren till The Conjuring får vi återigen följa paret Ed och Lorraine Warren i deras övernaturliga mysterier. Själva händelserna är annorlunda, men verklighetsanknytningen densamma.

11. Open Water (2003)

1998. Tom och Eileen Lonergan gav sig ut med en grupp för att dyka vid Stora barriärrevet. När gruppen skulle dra vidare lämnades paret kvar av misstag och de återfanns aldrig. Det antas att de dog av uttorkning eller av hajar, men det finns också teorier om att Tom hade planerat deras död, eftersom Eileen kort innan utflykten pratat om hans dödslängtan.

Du gillar nog även:

Channel Zero är den äckligaste serien någonsin – enligt typ alla

10 läskigaste skräckfilmerna på Netflix

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.