Hoppa till innehåll

10 läskigaste skräckfilmerna på Netflix, HBO och Amazon Prime

Läskig skräckfilmskaraktär från filmen It Comes at Night
Joakim Almén

Vår bästa skräckfilmstid är nu! Lagom till halloween väljer Café de mest nervpåfrestande skräckfilmerna från de internationella streamingjättarna.

Halloween står för dörren. Ska du inte klä ut dig och gå på fest stannar du med fördel hemma i sängen eller soffan och vältrar dig i känslor av skräck orsakade av rysliga thrillers och kompetent skrämma-skiten-ur-dig-så-du-skriker-högt-skräck.

Café hjälper dig att komma i rätt känsloläge genom att välja 10 väldigt läskiga filmer som du kan streama på Netflix, HBO Nordic och Amazon Prime under halloween.

Netflix


1. Mother (2017) | Netflix

Filmen Mother.

Darren Aronofskys symbolladdade home invasion-skräckis är en riktig vattendelare. Belackare avfärdar den som pretentiöst cringe-trams medan beundrare hyllar den som ett sinnesvidgande mästerverk. Javier Bardem spelar skrivkrampande kulturman som lever ett tillbakadraget liv i Kirchsteigerifierad drömkåk tillsammans med sin namnlösa fru, spelad av Jennifer Lawrence. Ankomsten av ett oinbjudet par, mästerligt spelat av Michelle Pfeiffer och Ed Harris, bryter vardagslunket. Och så går allt åt helvete. Bokstavligt talat. En surrealistisk, svulstig och gränslös filmupplevelse som inte lämnar någon oberörd, oavsett vad man anser om slutresultatet. (Joel Ågren)

Trailer till filmen Mother

2. It Comes at Night (2017) | Netflix

Filmen It Comes at Night.

Pigga indiefilmstudion A24 stoltserar med 10-talets starkaste skräckfilms-cv: The Witch, Green Room, Hereditary, Midsommar och nu senast svårt hajpade Lighthouse med Robert Pattinson och Willem Dafoe är bara några exempel på filmer som flyttat fram positionerna för vad riktigt bra skräck kan och bör vara. Filmstudions lågintensiva It Comes at Night från 2017 är inget undantag. Ett postapokalyptiskt kammarspel om en virushärjad värld, en isolerad familj, och hur långt människan är beredd att gå för att överleva. En minimalistisk ångesttripp från första till sista bildrutan. (Joel Ågren)

Trailer till filmen It Comes at Night

3. The Invitation (2015) | Netflix

Filmen The Invitation.

Nervig parmiddagsskräckis med Hollywood Hills som backdrop. Will (Logan Marshall-Green) tackar ja till en middagsbjudning hos ex-frun Eden och hennes nya man, men anar snart sprickor i den välputsade LA-fasaden. Kvällen går, vinare töms och rekorddålig stämning uppstår. Regissören Karyn Kusama målar med små medel upp en klaustrofobisk mardröm som blir allt svårare att slita sig ifrån. Ett långsamt brinnande mästerverk i genren, och en av senare års mest underskattade skräckupplevelser. (Joel Ågren)

Trailer till filmen The Invitation

4. Scream (1996) | Netflix

Filmen Scream.

Halloweenmaskernas halloweenmask är hämtad från Wes Cravens stora återkomst Scream, som i sin tur hämtade inspiration från Edvard Munchs Skriet. 90-talsfrippor, vassa knivar, Courtney Cox, David Arquette och Neve Campbell. Scream förtjänar sin klassikerstatus. (Joakim Almén)

Trailer till filmen Scream

5. The Girl with All the Gifts (2016) | Netflix

Filmen The Girl With all the Gifts.

När en svampsjukdom förvandlar majoriteten av mänskligheten till blodtörstande zombier flyr ett gäng överlevare fältet tillsammans med en 10-årig zombietjej, vars mystiska motståndskraft kan vara nyckeln till ett botemedel. Fans av Danny Boyles zombieapokalyps 28 dagar senare och Naughty Dogs tv-spelepos The Last of Us lär älska denna suggestiva och snygga brittiska dystopi, efter ungdomsroman av M.R. Carey. (Joel Ågren)

Trailer till filmen The Girl with All the Gifts

Amazon Prime


6. Röd drake (2002) | Amazon Prime

Filmen Röd drake.

Röd drake baseras på Thomas Harris roman Röda draken (1981) och är den sista filmen där Anthony Hopkins spelar kannibalen Hannibal Lecter. Filmen utspelar sig kronologiskt före klassikern och den bästa filmen om Hannibal Lecter, När lammen tystnar. Även om Röd drake räknas som en thriller snarare än skräck är Ralph Fiennes antagonist ”tandfen” så äckligt skräckinjagande att det ger upphov till kalla kårar filmen igenom. Edward Norton, här på toppen av sin karriär, spelar den förtidspensionerade FBI-agenten Will Graham som tar hjälp av Hannibal Lecter för att profilera och fånga ”tandfen”. (Joakim Almén)

Trailer till filmen Röd drake

7. Bram Stokers Dracula (1992) | Amazon Prime

Filmen Bram Stokers Dracula.

Smaka på den här rollistan: Keanu Reeves, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Winona Ryder och Tom Waits. Den Francis Ford Coppola regisserade Dracula-filmen baseras på Bram Stokers originalroman om Dracula. Bram Stokers Dracula är ingen renodlad skräckis utan anspelar snarare på en långsamt, smygande, skrämmande känsla – vilket jag personligen föredrar. Gary Oldman är dessutom riktigt bra som vampyrgreven. (Joakim Almén)

Trailer till filmen Bram Stokers Dracula

HBO


8. Sjätte sinnet (1999) | HBO

Filmen Sjätte sinnet.

”I see dead people” var ett av 90-talets stora filmcitat och lever och frodas än idag. Barnskådisen Haley Joel Osment peakade som 11-åring – precis som regissören M. Night Shyamalan som inte kommit i närheten av samma kvalitet de senaste 20 åren. Kuslig, mystisk och med en plot twist som heter duga: Sjätte sinnet står sig som en av thrillerskräckisarnas främsta företrädare. (Joakim Almén)

Trailer till filmen Sjätte sinnet

9. Låt den rätte komma in (2008) | HBO

Filmen Låt den rätte komma in.

Tomas Alfredsons adaptering av John Ajvide Lindqvists roman är redan något av en modern klassiker. Mitt i den bedrövliga perioden av meningslösa vampyr- och zombieskildringar på 00-talet gjorde Alfredson en film som skildrar utanförskap och ensamhet på ett isande blodfyllt sätt. Låt den rätte komma in är lika iskall och mardrömsvåt som när den kom för ett drygt decennium sen. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till filmen Låt den rätte komma in

10. Insidious (2011) | HBO

Filmen Insidious.

Saw– och Conjuring-regissören James Wans Insidious må knappast vinna pris för sin originalitet (jajamen, skådeplatsen för Insidious är ett hemsökt hus) men den lyckas med sitt främsta syfte – att vara riktigt jävla läskig. (Joakim Almén)

Trailer till filmen Insidious


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.