Café utser 10-talets bästa album – plats 22: Rihanna – ”Anti”

Rihanna fotograferad framför albumartworken till hennes album Anti.

Cafés Tom Cehlin Magnusson utser decenniets bästa album fram till julafton.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-12-03 11:10  |  Lästid: < 1 minut

– Vad vill vi ha?

– En julkalender som består av en lista med 2010-talets bästa album, som känns ganska godtycklig i både urval och utformning!

– När vill vi ha det?

– Om du insisterar så antar jag att nu vore lämpligt!

Opåkallat – men med oförtruten entusiasm – fortsätter Café att ringa in, runda av och randa ned det bästa av 2010-talet. Om du vill ha decenniets bästa rocklåtar så finns det redan sammanfattat av Cafés Joakim Almén. Inom kort kommer också år 2019 att sammanfattas låt- och tv-seriemässigt. Varje dag under december månad fram till julafton kommer därför Café också att ranka albumen som formade det decennium som snart går i mål.

Eftersom vi numera lever i ett helvetiskt VAR-universum så är det på sin plats att meddela att den enda regeln som gäller är den om ett album per artist. Café önskar trevlig läsning, härlig lyssning och god jul!

Plats 22: Rihanna – Anti (2016)

I den fullkomliga flodvåg av utmärkt musik som sköljde över en under år 2016 så får jag villigt erkänna att det tog ett tag innan Rihannas Anti verkligen satte sig. Den var, och är, minst sagt spretig. Jag vet ärligt talat inte om det är ett av 2010-talets bästa album. På många sätt är den symptomatisk för ett decennium som gjorde sitt bästa för att döda album-formatet en gång för alla.

Anti är för lång, för vildvuxen och skriker på många sätt efter en redaktör. Men hela albumets poäng är också att det saknas just en sådan. De flesta hade nog kanske kikat på möjligheten att få Rihanna att göra en riktig cover på Tame Impala snarare än att bara sjunga över bandets låt New Person, Same Old Mistakes – och hade i så fall haft fel. Rihanna hade rätt, hon låter fri och gjorde en av decenniets absolut bästa låtar i den osannolikt fläskiga powerballaden Kiss It Better som lyckas med konststycket att låta som att den springer under vatten och når himlen samtidigt.

Lyssna på hela albumet här:

Här hittar du tidigare listplaceringar:

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-03 11:16