Café utser 10-talets bästa album – plats 7: Jamie XX – ”In Colour” (2015)

Jamie XX

Cafés Tom Cehlin Magnusson utser decenniets bästa album fram till julafton.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-12-18 09:43  |  Lästid: < 1 minut

Opåkallat – men med oförtruten entusiasm – fortsätter Café att ringa in, runda av och randa ned det bästa av 2010-talet. Om du vill ha decenniets bästa rocklåtar så finns det redan sammanfattat av Cafés Joakim Almén. Inom kort kommer också år 2019 att sammanfattas låt- och tv-seriemässigt. Varje dag under december månad fram till julafton kommer därför Café också att ranka albumen som formade det decennium som snart går i mål.

Eftersom vi numera lever i ett helvetiskt VAR-universum så är det på sin plats att meddela att den enda regeln som gäller är den om ett album per artist. Café önskar trevlig läsning, härlig lyssning och god jul!

Plats 7: Jamie XX – In Colour (2015)

Jag har aldrig riktigt fastnat för The XX. Snyggt och smart, men lite för kliniskt och cerebralt. Däremot så är Jamie XX:s singlar, remixar och spelningar något som har målat hela decenniet i starka primärfärger. När han spelade live i Köpenhamn för några år sedan var det som att se en dånande högljudd historielektion i brittisk dansmusiks historia.

Det är omöjligt att separera Jamie XX från sitt London. Liksom resten av den bästa brittiska dansmusiken – från A Certain Ratio genom Happy Mondays till Burial – så är det alltid ett stålgrått durkslag inblandat någonstans i processen. Dansmusik från lagerlokaler i Chicago, från rörförstärkare på Kingstons gator, från The Shrine i Lagos nedsilat genom ett regnvått, nostalgiskt och polyestersmakande filter.

Allra tydligast uppvisat är det i dunderhitten Good Times som förenar Young Thung och Popcaan med a capella-gruppen The Persuasions från 70-talet. Men den stora höjdpunkten på albumet – och kanske på hela 2010-talet – är monstret till öppningslåten, Gosh.

Undergångsbasen, samplingarna, de åksjuka trummorna och framför allt – när den slingrande synten simmar in i bild efter halva låten så känns det som att få smyglyssna på en piratradiosändning från Mars. På öppningsspåret på sin debutskiva sträckte Jamie XX upp händerna i skyn, och nådde hela vägen ut i rymden.

Lyssna på hela albumet här:

Se tidigare listplaceringar här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-18 09:43