Börje Salming och ett gäng andra svenska idrottshjältar berättar sporthistorier i ny podd

Börje Salming och loggan för sportpodden ”Dagens sport

I nya Spotify-podden ”Dagens sport” kommer prominenta svenska sportprofiler att berätta om gamla sporthistorier på ett manér som tangerar ett superbantat ”When We Were Kings”.

Joakim Almén | Foto: Getty & Spotify  |  Publicerad 2021-01-25 11:01  |  Lästid: 2 minuter

När det handlar om poddar som går ut på att berätta om sporthistorier från förr är det oundvikligt att inte göra jämförelser till Erik Niva och Håkan Andreassons episka (förlåt för ordet) berättelser om fotbollslag från förr. I alltjämt briljanta When We Were Kings pangar Niva och Andreasson på avsnitt som ofta hamnar över tre timmar. En perfekt godnattpodd som räcker hela veckan.

På samma tema finns Thomas Wilbacher och Gusten Dahlins Tutto Balutto-avstickare Never Forget, där de berättar om en fotbollspelare eller händelse i kort attention span-format på runt 20 minuter.

Det har känts som en tidsfråga innan någon skulle bredda konceptet och berätta om mäktiga sporthändelser från förr – men inbegripa alla sporter. Nu finns den podden i Spotify-exklusiva podden Dagens sport, som har premiär 25 januari. I Dagens sport sätter sig svenska idrottshjältar framför podcastmicken och berättar historier om alltifrån det första vinter-OS i Chamonix 1924 till den första kvinnan som ställde upp i travklassikern Prix d’Amerique 1995. Om historien om Gunde Svans klassiska försök med den långa staven 1985 kommer att berättas? Jo tack.

Tillskillnad från Nivas epos i WWWK berättas här historierna på ett betydligt mer komprimerat sätt. Det första avsnittet, där Magda Forsberg snackar om tidernas första vinter-OS, sträcker sig strax över sex minuter.

Det Dagens sport inte har i avsnittslängd tar de emellertid igen i profilstarka namn. Smaka bara på den här lineupen som kommer att sätta sig framför poddmikrofonen framöver:

  • Börje Salming
  • Magdalena Forsberg
  • Armand Krajnc
  • Ebba Andersson
  • Martin Mutumba
  • Pia Sundhage
  • Zebastian Modin

– Det är roligt att berätta om Sixten Jernberg och hans OS-guld i femmilen 1964. Han skrev en autograf till mig efter Kirunaspelen när jag var ung, och det glömmer jag aldrig. Jag tyckte ju Sixten var grym, och han har varit en stor inspiration för mig. Och att han skrev en autograf till mig har jag tagit med mig, och det har gjort att jag själv alltid stannar upp och tar mig tid för att skriva autografer. Det lärde jag mig av Sixten Jernberg. För kunde Sixten Jernberg göra det, då kan jag göra det, och jag vet vad det betydde att han tog sig tid för mig då, säger Börje Salming, om att medverka i podden. 

Dagens sport finns att konsumera på Spotify. Avsnitten släpps måndag till fredag och varje vecka är det en ny idrottshjälte som håller i micken.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-25 11:03