Hoppa till innehåll

Större än fotbolls-VM

cafevik

Drakar, dvärgar och sex. Idag är det premiär på C More och HBO Nordic för säsong 4 av succéserien Game of thrones. Cafés Jan Gradvall förklarar varför det är lika stort som fotbolls-VM i Rio. * * * Vilken blir den största populärkulturella händelsen 2014? Det kan fortfarande bli ett album. Men Lady Gagas senaste … Continued

game-of-thrones-TV-recension

Drakar, dvärgar och sex. Idag är det premiär på C More och HBO Nordic för säsong 4 av succéserien Game of thrones. Cafés Jan Gradvall förklarar varför det är lika stort som fotbolls-VM i Rio.

* * *

Vilken blir den största populärkulturella händelsen 2014?

Det kan fortfarande bli ett album. Men Lady Gagas senaste floppalbum understryker hur svårt det är att förutsäga vad som blir stort. Ingen kan längre vara säker på toppen.

Film? Ingen premiär under 2014 känns på förhand i närheten av JJ Abrams kommande Star Wars-fortsättning, och den får vi se först 2015.

Vad det gäller tv så kunde det ha blivit den allra sista säsongen av Mad men. Dör Don Draper? Men den sista Mad men-säsongen delas upp i två halvor. Även där får vi vänta till 2015 på upplösningen. Tittarmässigt är Mad men också en marginell serie.

Den största populärkulturella händelsen 2014 – något som skapar svallvågor i alla medier, i alla länder – blir i stället säsong fyra av Game of thrones, som drog igång i USA igår.

Game-of-Thrones-TV-recension-Gradvall

Efter premiären i april 2011 har Game of thrones växt och växt och växt. Till en början var det mest fantasypubliken som brydde sig. Jag själv kallade den för Dansar med dvärgar på Twitter efter första avsnittet.

Först i somras såg jag alla 30 avsnitten i ett svep. En av mitt livs största tv-upplevelser.

Skaparen George RR Martin växte upp i ett hyreshöghus av New Jerseys mest utsatta underklassområden. Han gick tre kvarter till skolan och sedan direkt hem igen, i rädsla för att bli påhoppad.

Hela sin uppväxt såg han ingenting annat; bara betongen i New Jersey. I stället levde han sitt liv i sitt eget huvud, med historieböcker och fantasy som bränsle.

Vad han sedan skapade med de romaner som ligger till grund för Game of thrones är en manifestation av ordet fantasi. De kan ta ifrån dig allt men aldrig dina tankar.

Det är helt enkelt en fantastisk värld: våldsam, vacker, vansinnig, vidunderlig, fylld av all den sex han själv inte hade.

Game of thrones fick också det största erkännande man kan få i 2010-talets medieklimat när det i fjol visade sig att det var den mest illegalt fildelade serien i världen.

När säsong fyra nu börjar visas kommer tre års uppbyggnad att kulminera. Det blir lika stort som sommarens VM-final i fotboll i Rio. Fast med drakar och dvärgar på planen.

Jan Gradvall

Tidigare publicerad i Café 2/2014.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.