Röda mattan på Cannesfestivalen. Försommarens solstrålar tycks vara kalibrerade för att ge fotograferna på pressläktaren ett drömskt skimmer på sin lins. Sofia Coppola översköljs av kamerablixtar i enkel vit skjorta, medan Pedro Almodóvar gör sitt bästa för att utstråla värdig excentricitet i helsvart smoking och skjorta. Den nya tidens stjärnor som Bella Hadid och Kendall Jenner imiterar Hollywood-elegans av den allra äldsta skolan: långa, svepande klänningar med släp bredare än en motorväg.
Topp 50 – de är Sveriges bäst klädda män
I gänget som firar att Ruben Östlunds The square har vunnit Guldpalmen sticker en person ut. Hans smokingprydda torso påminner om en klassisk filmstjärna av typen Clark Gable, medan han på huvudet bär ett par flugliknande vita solglasögon som de senaste åren kommit att gå under namnet ”clout goggles”. Solglasögon som först blev kända på Kurt Cobain, och som de senaste åren har synts på varenda obskyr Soundcloud-rappares nästipp. Det är en look som bara kan beskrivas som spektakulär. Ännu mer spektakulärt är att personen i solglasögonen inte hade varit i Cannes om det inte vore för en Instagramvideo som laddades upp för snart tre år sedan där han stoppat ner en laptop innanför byxorna.
Ett knappt år senare träffar Café Daniel Hallberg på reklambyrån Kings kontor, sittande i en turkos soffa. Mörka trädetaljer, enorm fotokonst och ett bord i marmor gör att det krävs mycket lite av ens kognitiva förmåga för att dra paralleller till Mad men.
Den lyxiga 60-talskänslan förstärks minst sagt av att intervjupersonen själv ser ut att ha överdoserat på modklassiker som Quadrophenia och Blow-up. Daniel Hallberg bär rutig kavaj, blå polotröja tillsammans med vita jeans som har ett knappt märkbart uppvik. Han vickar på de låga desert bootsen i crèmefärgad mocka samtidigt som han tar en tugga på sitt äpple och berättar om Guldpalmen-upplevelsen.
– När jag klev in i taxin på väg till röda mattan sa jag till chauffören att jag måste koppla upp min telefon på bluetooth-systemet. Han svarade ”it’s a 5 minute drive”. Då svarade jag ”it’s the most important 5 minutes of my life”. Sen spelade jag Frank Sinatras New York New York på högsta volym och vevade ner fönstret. När paparazzifotograferna hörde musiken från bilen och såg att det satt en skådis med solglasögon och vit smoking i bilen smattrade blixtrarna för fullt. Tills jag klev ut ur bilen och ingen kände igen mig, då upphörde fotograferandet, haha.
Det är kanske på sin plats att förklara vem Daniel Hallberg är. Till vardags arbetar han som art director på reklambyrån King, där hans jobb helt enkelt är att hitta på så roliga idéer som möjligt åt olika företag. Hans genombrott kom sommaren 2015 då han började lägga upp egenkomponerade sketcher på sitt Instagramkonto. Följare och likes trillade in, plötsligt dök Alex Schulman och Timbuktu upp i cameos – samtidigt som Daniel själv mer och mer började framstå som en stjärna i vardande.
Daniel Hallberg protesterar mot beskrivningen av honom själv som en offentlig person, men med tanke på det oerhörda genomslag hans Instagramfilmer har fått så är det svårt att se honom som något annat än just det. Det skulle vara lätt att vifta bort hans framgångar som ett resultat av det individfokuserade samhälle vi lever i i dag, ett samhälle där Instagram har gjort att man kan tjäna pengar på att sitta på huk framför en avlång spegel, eller göra skämt om hur gott det är med avokado. Och influencer-kult(ur)en i all ära, men Instagram har också fött personer med verklig verkshöjd. Daniel Hallberg är ett exempel, trion bakom teatersuccén Total Trygghet och Total Fräschhet ett annat, eller konstnären Arvida Byström. Och Daniel Hallbergs snöboll är fortfarande i rullning.
I våras dök Daniel upp som sidekick åt Kristian Luuk i Scenkväll med Luuk & Daniel Hallberg, en föreställning som reser genom hela landet i höst. Och sketcherna har naturligtvis också redan tagit honom till Cannes, där Guldpalmen delades ut till The square i maj förra året. I filmen spelar Daniel och kollegan Martin Sööder, tja, mer eller mindre sig själva. Eller i alla fall något uppskruvade varianter av två reklamsnubbar – något som gav Daniel ett jobbigt uppvaknande kring sin egen klädstil.
– När jag och Martin kom till kostymörens kontor för att pröva kläder hade hon bett oss ta med lite egna grejer också, sådant som vi har i vardagen. När vi dök upp började hon skratta och sade att det var skitkul. ”Nej nej, alltså vi har bara klätt på oss. Västen har jag på mig för att det är kallt ute”, sade jag då, säger Daniel.
Daniel beskriver hur han ofta använder sig av lajvande när han klär sig – likt när han gör sina populära imitationer av Håkan Hellström och Lorentz.
– I morse regnade det, så då ville jag vara mod i parkas och vita brallor. Men jag tycker det är lika inspirerande att se en video med Travis Scott, då kan jag dyka upp i kedjor och T-shirt nästa dag. Ingen kanske fattar det, men de dagarna tänker jag att jag är Travis Scott. Dagen efter vill jag se ut som Paul Newman. I mitt huvud så funkar så många olika stilar samtidigt, i dag behöver inte alla se exakt likadana ut varje dag. Man kan ha en Yung Lean-stil en dag, nästa dag kan man försöka se ut som Charlie Watts. Man får grotta omkring lite i alla olika stilar.
Modeintresset har varit med sedan barndomen. Som femåring övertalade han sin mamma att få ett par cowboyboots som han sedan sov i om nätterna. Daniels pappa, Sven Hallberg, var med och startade ZTV – och har sedan 90-talet varit en av förgrundsgestalterna i Stockholms, om inte kokande så i alla fall puttrande, modsscen.
– Det är nästan hemskt. Han köper otroligt mycket kläder i hemlighet på nätet, något min mamma inte vet om. Hon är så pass omedveten att hon inte tänker på vad han har på sig, att han har nya kavajer hela tiden. Han får lägga en massa tid på att plocka upp avier från Posten så att mamma inte hinner se dem. Vi har ju bara varit utomlands en gång när jag var barn, så en del grejer har vi liksom gjort avkall på på grund av kläder. Lyckligtvis jobbar min flickvän som modedesigner, så jag kan själv vara helt öppen med det där.
Vad har du för favoritmärken?
– Jag köper inte allt av en designer utan har mer en idé om vad jag vill ha och håller utkik, just nu är det en stickad tröja i samma färg som den här soffan. Men jag köpte faktiskt en tröja från Saman Amel, det var en väldigt kul shoppingupplevelse. Jag har aldrig köpt något skräddarsytt förut, det var så kul att gå dit och måtta, testa och välja krage, färg … det tog sjukt lång tid att få den, jag älskade det. De har sådan respekt för hantverket. I ett samhälle präglat av konsumtionshets kändes det vettigt.
Favoritplagg då, har du något som du skulle springa in och rädda om lägenheten började brinna?
– Jag har ett par specialgjorda solglasögon från Chimi. Jag ville så gärna ha en specifik modell som jag hade sett någonstans på Pinterest. Jag skrev till Chimi- grundaren och frågade vad det var för några, han sa att han inte visste men att han kunde beställa något liknande. Efter tre månader kom de, han hade också graverat in mitt namn i ramen. Jag är otroligt rädd om dem. Jag har faktiskt tagit hit dem till kontoret i dag bara utifall det skulle bli inbrott hemma.
Det som slår en när man pratar med Daniel är hur hans entusiasm och nyfikenhet kring nya och oväntade företeelser verkar slå ut allt annat i hans liv. Han pratar om vad som driver kulturen framåt, nämner skidåkningssubkulturen Skimo och emorapparen Lil Xan i samma andetag, och pratar om det senaste internetfenomenet han stött på: plumpa, usla Youtube-videor där vuxna människor klär ut sig till Spiderman och Elsa från filmen Frost i en obegriplig intrig – eller videor där människor trycker ansiktet mot bröd. Målet är att ständigt vara nyfiken, aldrig konservativ.
– Jag hade en period när jag försökte se ut som en gammal japansk man. Jag trivdes på ett sätt, men det kändes inte som jag. Jag kände mig maskeradig. Annars tycker jag att man ska uppmuntra folk att inte vara rädda för sådant. Om man ser någon i Matrix-rock, cowboyhatt och kontorsglasögon, då känner jag att jag själv kanske inte hade valt det ihop, men bra! Sådant ska man alltid få bonuspoäng för. Egentligen borde jag kunna gå runt som japansk gubbe, man ska uppmuntra maskeraden.
Kommer du att våga mer nu när du har fått den här utmärkelsen?
– I tio års tid har jag velat ha ett par boots med jävligt hög klack från Yves Saint Laurent. Dels kostar de skjortan, jag vet också att jag kommer att bära dem högst en gång, dels är jag inte en rockstjärna. Det finns en bild där Bob Dylan har sådana och ser så hård ut. Det är väldigt hårt att ha hög klack. Jag kan inte bära upp det … men kanske om jag får hybris av den här grejen.
Ja, hur ska du leva upp till titeln Sveriges bäst klädda man egentligen?
– När min farsa berättade om modskulturen för mig så förklarade han hur arbetarklassungdomar la alla sina pengar på kläder och sedan hoppades på att hyra och sådant löste sig. Det var så dumt att han berättade det för mig eftersom jag verkligen har ärvt det beteendet. Jag kan inte låta bli att köpa det jag vill ha och sedan försöka lösa det i slutet av månaden. Nu hade jag precis bestämt mig för ett tag sedan att nu får det räcka, nu är det slut på det här beteendet. Men nu, nu när jag har fått det här priset så känner jag bara: ”nej, det är nu det börjar”. Modsbeteendet får leva vidare antar jag.
Därför är Daniel Hallberg Sveriges bäst klädda man 2018
”Daniel Hallberg är Sveriges bäst klädda man 2018 för att han på ett inspirerande och naturligt sätt blandar olika stilar till en modern mix av bärbart herrmode. Hans garderob är fingertoppskänsligt kurerad – här hänger en hel del vita jeans, modsiga 60-talsparkas och smala kostymer tillsammans med lite djärvare accessoarer och noga utvalda skor. Lägg till en enorm utstråling, ödmjuk självsäkerhet och en nyfikenhet att experimentera med färger, passform och uttryck – en ny svensk stilikon har bara börjat sin resa.”
Topp 50 – de är Sveriges bäst klädda män
Fotograf: Cornelia Wahlberg/Adamsky Styling: Emine Sander Grooming: Joanna Rask/Mikas Looks