Hoppa till innehåll

Daniela Rathana: ”Jag mådde skit under Så mycket bättre”

Daniela Rathana
Joakim Almén

Hyllade artisten om Så mycket bättre, att sjunga inför ett fullsatt Ullevi och varför hon gömmer sig för Alex Schulman.

Du har vunnit flera grammisar och hyllats enormt för ditt debutalbum Rathana Club. Ändå verkar du inte tycka att du fått ditt genombrott?

”I Stockholm känner jag att jag har fått mitt genombrott, här får jag spela på stora ställen. Men jag har inte fått någon stor låt än. Ett genombrott för mig skulle vara att jag är trygg i mitt yrkesval. Just nu känns det fortfarande som om jag skriver upp saker på cv:t för att ’man vet aldrig hur det kommer att gå’.”

Okej.

”Innan jag blev artist tänkte jag att vara med i Så mycket bättre innebar en kvalitetsstämpel, då är man godkänd. Vi får se om det får någon effekt att vara med där.”

Tänkte du något på att en ”framgång” i Så mycket bättre kan vara direkt avgörande för din framtida kommersiella karriär?

”Ingenting. Jag var någon annanstans när jag var där. Jag mådde skit. Det var det värsta jag varit med om. Samtidigt som jag är glad för att jag gjorde programmet.”

Varför?

”Jag sov ingenting, åt ingenting och hängde med folk som jag inte känner och inte skulle hängt med i vanliga fall. Anne-Lie Rydé och Nordman, typ. Jag blev den personen som man blir när man pratar med äldre människor: artig och ställer frågor. Jag tror inte man kommer att få en så bra 360-bild av mig.”

Var det mer som var jobbigt än att tvingas hänga med folk du inte kände?

”Är man på en mindre middag med åtta personer skulle väldigt få plinga i glaset, ta fram en gura och ställa sig och köra en skön låt vid middagsbordet. Det gör man inte om man är en socialt fungerande person. Att behöva vara den personen som bara ’tyst hörrni, släpp er köttbit, lyssna på mig’. Jag bottnar inte i det beteendet så jag var väldigt osäker hela den veckan.”

Så måste du ju vetat att det skulle vara på förhand?

”Ja, men jag visste inte hur sjukt det skulle kännas. Det är mycket, mycket värre än vad man tror.”

I höst är Daniela Rathana aktuell med en turné, som skådespelare i tv-serien Dumpad och som en av deltagarna i TV4:s långkörare Så mycket bättre. Foto: Daniel Stigefelt

Vem hade du roligast med?

”Albin Lee Meldau. Han har ju varit med tidigare, men minns inte så mycket av det för att han hade fest i skallen. Jag kände att jag kunde relatera mest till honom. Det blev ett skifte när han kom in i huset. Och Molly Hammar, vi är gamla vänner. Jag kom in i slutet av programmet och det var så svårt att hitta in – det var så mycket internskämt hela tiden.”

John Engelbert i Johnossi känns som en broder i stök? 

”Han hjulade fram. Jag tror faktiskt att han är en helt ångestbefriad person.”

Bryr du dig om folks reaktioner som ser programmet?

”Det programmet kommer väl att finnas så länge tv finns? Ingen njuter av det på någon sida, känns det som. Vill artisterna verkligen vara där? Vill folk verkligen se det? Men! Jag är väldigt tacksam över att jag fick frågan om att vara med.”

Det finns en fin scen på din Instagram efter att du gått av scenen när du spelat med Håkan på ett fullsatt Ullevi.

”Innan kände man: ’Varför gör jag det här?’ Man ifrågasätter hela sin existens och alla sina livsval. Sen var upplevelsen helt otrolig. Håkan är den finaste människan, som ser alla – på efterfesten satt vi i flera timmar och snackade. Han vill alla väl och det är fett inspirerande! Men du kan tänka dig hur det är om du blundar och föreställer dig hur det är att gå ut inför 70 000 personer. Det är trippigt!”

Ett annat fint ögonblick på din Instagram är när din mormor läser upp texten till din låt Ansikte

”Hon är mitt liv, min trygga punkt. Vi är jättenära! Hon är spritt språngande galen.”

Hur då?

”Hon är väldigt frispråkig. När man träffar henne kan man få frågor om vad som helst. När jag tog med min exflickvän för första gången så fick hon höra om alla mina tidigare relationer. Hon retas mycket.”

Vilken är den värsta stad i Sverige du gigat i?

”Stockholm. Mitt roligaste men mest utmanande gig hittills var på Trädgården i somras. Folk har svårt att slappna av. Jag har byggt hela mitt set på att folk ska skrika, fucka ur och bli för fulla. Jag uppmanar till kaos och att släppa loss, för att jag gör det själv på scenen. Men samtidigt var det den roligaste spelningen också.”

Varför?

”För att jag hade med mig 150 000 gäster, bland annat Orup.”

Okej.

”Alltså, den mannen! Han har perfekt hållning, ljusblå kavaj – otroligt snygg på en ny nivå. Otroligt fin röst också och hur han för sig på scenen. Det var ett stort moment. Jag känner verkligen att vi passar bra ihop, jag och Orup.”

Folk verkar älska att älska just Orup. 

”Stor… kuk liksom, 100 procent. Han har kontroll över sitt ansikte och sen stammar han. Jättemycket. Men det kommenterar han såklart inte. Det var ännu mer big dick energy.”

Läser man intervjuer med dig återkommer du till din fäbless för en annan svensk man – Alex Schulman.

”I grund och botten är det för att jag tycker att han är bäst i Sverige på att berätta en historia. Han kan förmedla humor, allvar och sorg. Jag har läst alla hans böcker och lyssnar såklart på podden. Men hans förmåga att berätta en historia som ingen annan, det tycker jag är det sexigaste som finns.”

Har du träffat honom?

”Ett par gånger. Första gången var på NK, och då såg jag och min fästman att han stod bredvid. Då gömde jag mig bakom en pelare. Sen stod jag och spanade från den där pelaren, psykotiskt. Jag har träffat många kända personer och det händer aldrig att jag reagerat så där. Det kom inifrån. Jag har fått förfrågan om att vara med i samma intervjuprogram som honom flera gånger, men då tackade jag nej. Det går bara inte.”

Du var 18 år när du började turnera som körsångare. Nu är du 26 år och har nyligen sagt i en intervju att du ”börjar bli bakis”?

”Var det i Aftonbladet?”

Det var Aftonbladet.

”Det där var så sjukt. Jag var på Gotland och kände mig långt hemifrån och så kom det en journalist som bara ville träffa mig så jag öppnade min stora käft, och det ska man ju inte göra.”

Intervjun var å andra sidan underhållande?

”Ja, fast också misär. Mina kompisar frågade hur jag mådde efteråt. Men jag festar ofta och tycker det är svinkul. Men jag börjar förstå vad som händer. Man följer ett schema. När jag säger att jag börjar bli lite bakis så är det för att jag känner att jag inte behöver haka på varje kväll. Men det är fortfarande mitt största intresse att sitta på en bar och dricka bärs.” 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.