Därför behöver du tv-serien ”Tom Clancy’s Jack Ryan” i ditt liv

Amy Adams i Sharp objects, John Krasinski i Jack Ryan och Johan Ulveson i Det som göms i snö

Har du också tröttnat på tråkiga tv-serier utan tempo med svårbegriplig intrig och ”något som bubblar under ytan”? Nu finns Jack Ryan till din räddning.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2018-09-05 10:11  |  Lästid: 2 minuter

I fredags hade Amazon Prime Videos storsatsning till tv-serie, Tom Clancy’s Jack Ryan, premiär. Jag såg alla åtta avsnitt på ett dygn, fnissade och njöt av varenda självklar replik, varenda fjärrstyrd bomb och fiffigt massförstörelsevapen – och kände mig befriad. Det är inte för att jag är ett Jack Ryan-fan (hade inte hört talas om karln för två månader sedan), det är inte för att jag blivit lurad att köpa ett Amazon Prime Video-konto och nu jagar allt som finns på den i Sverige rätt nystartade streamingtjänsten (även om flera i min närhet tycks tro just det) eller för att jag är actionsnubbe (en sån som på riktigt tycker Mission Impossible är bra film). Tills nu har jag hellre sett något smart än dum action.

Jack Ryan får en att inse hur många tv-serier som är för sega, trista, har för invecklad intrig och alldeles för många känslor

Åtta avsnitt Jack Ryan senare har jag insett vilken kvalitetskoma jag varit i. Att jag gått runt med en känsla av mätthet inför all tv som omskrivs som ”banbrytande”, ”nyskapande” och ”högkvalitativ”. Med tanke på allt gott som kommit ur peak tv-verkligheten är det märkligt att det inte kommit så många riviga blockbuster-actionserier, om ens någon? 24, Homeland och Designated Survivor får räknas som behjärtansvärda försök.

Många tv-serier har istället blivit onödigt ”bra”, har alltför ”intressant bildspråk”, ”spännande perspektiv”, ”hypnotiskt lidelsefulla karaktärer” och det går att dra alldeles för många ”fascinerande paralleller till samtiden”. Jack Ryan får en att inse hur många tv-serier som är för sega, trista, har för invecklad intrig och alldeles för många känslor ”under ytan”. I jakt på filmlikhet har man valt bort klassisk rak underhållning till förmån för långsamma pretentioner som alldeles för sällan når hela vägen fram. Inte nödvändigtvis dåligt, men nästan alltid långsamt och tråkigt.

John Krasinski har huvudrollen i Tom Clancy's Jack Ryan.

John Krasinski har huvudrollen i Tom Clancy’s Jack Ryan.

Det är så lätt att dras med när ens umgänge paddlar runt i streamingströmmen av ”trollbindande” Sharp Objects, ”skrämmande” Handmaid’s Tale och ”tankeväckande” Westworld. Länge kunde detta undvikas bara genom att avinstallera HBO Nordic-appen men nu finns också ”viktiga” Black Mirror, den ”kreativt berättade” fortsättningen på The Affair på Netflix och ”skruvade” Mr. Mercedes på Cmore. Det verkar också onekligen som att svenska Leif GW-serien Det som göms i snö har gått i den här tv-fällan av att göra saker långsamma, ”utforskande” och ”stämningsfulla” på bekostnad av driv och spänning.

Vi snackar rak, befriande underhållning som varit förunnad filmvärlden tills nu

I Sharp objects måste vi se timtals av Amy Adams hållandes en spritfylld vattenflaska för att få reda på varför hon mådde dåligt och skar sig.

I Better call Saul måste vi se timtals av Bob Odenkirks konfunderade ansikte för att (kanske) få reda på varför han blir Breaking bad-karaktären Saul Goodman.

Det som göms i snö måste vi titta på timtals av Robert Gustafsson i omöblerade rum för att (kanske) få reda på varför han mår dåligt över den döde brorsan.

Entré: Tom Clancy’s Jack Ryan.

Här snackar vi en CIA-agent (John Krasinski) som kommer en internationell terrorist på spåret och ger sig ut på en jakt för att hitta sig själv och rädda landet, presidenten och kanske hela världen. Det är helikoptrar, svindyra explosioner, privatplan till andra sidan Atlanten, cliffhangers och en omöjlig romans med en läkare. Varenda replik, krismöte och sidostory (förutom den om drönarkillen) för dramatiken framåt. På åtta avsnitt har han (spoiler alert!) räddat världen och fått tjejen.

Vi snackar rak, befriande underhållning som verkligen varit förunnat filmvärlden tills nu. Du behöver den i ditt liv, om inte annat för att jämna ut.

Se trailern till Tom Clancy’s Jack Ryan

Tom Clancy’s Jack Ryan sänds på Amazon Prime Video.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-09-07 15:59