Därför ska du inte slänga snus i toaletten

”Snusen ska slängas i papperskorgen!” Det är mottot för en ny kampanj från Swedish Match och Håll Sverige Rent som ska upplysa snusare om att prillan faktiskt inte är helt nedbrytbar.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-10-07 17:23  |  Lästid: < 1 minut

Är du en av alla som gått i tron om att det är lugnt att slänga gamla prillor i toaletten eller i naturen har du gjort fel, fel, fel – och du är inte ensam om det. Enligt siffror ur en ny kampanj från snustillverkaren Swedish Match och organisationen Håll Sverige Rent är det här ett förkastligt beteende som nära hälften av alla snusare håller på med.

Kampanjen siktar på att sprida kunskap om detta miljöproblem och därför har parterna valt att namnge sin kampanj till det oerhört krångliga Tack för att du slänger snuset i soporna.nu och om det inte framgår så anspelar det även på svensk internethistorias kanske krångligaste webbadress tackforattduslangersnusetisoporna.nu.

Tungvrickandet till trots är det här ett rätt stort problem. 2017 rapporterade SVT att bara i Jönköpings kommun spolas varje år 15 ton snus ned i toaletten – och då ska ni bara veta hur det är i Örebro.

Foto: Shutterstock

Varför är det då så dåligt med snus i naturen? Det har bland annat rapporterats om att snus innehåller tungmetallen kadmium (om än i små mängder). I kampanjen Tack för att du slänger snuset i soporna.nu är det istället snuspåsarna det fokuseras på.

Swedish Match säger själva att deras snus är nedbrytbart men det är själva påsen som är problemet. Materialet som omsluter prillorna är i princip samma som i tepåsar och består bland annat av cellulosafibrer som inte är helt nedbrytbart. De säger sg jobba på nedbrytbara påsar men fram tills dess gäller det alltså att slänga snusen där de hör hemma: först i munnen, sen i papperskorgen.

Du kan läsa mer om kampanjen på tackforattduslangersnusetisoporna.nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-10-07 17:29