Därför ställs Sydkoreas president inför rätta

I december förra året beslutade Sydkorea att ställa sin president inför riksrätt. Cáfe har tittat närmare på vår tids kanske rörigaste muthärva.

Jakob Adolfsson  |  Publicerad 2017-02-21 15:06  |  Lästid: 2 minuter

I en tid av livspussel och mindfullness är valet av livscoach något som bör göras med stor försiktighet. Om det går fel så kan det sluta i rättegångssalen, det gjorde det i varje fall för Sydkoreas första kvinnliga president, Park Geun-hye.

Här syns demonstranter med skyltar kräver att Park ska ställas inför riksrätt.

Nu senast, i den långa raden med skandaler som lagt grunden för härvan har Samsung Electronics vice styrelseordförande Lee Jae-Yong, son till Samsung-koncernens ordförande Lee Kun-hee gripits. Han misstänks ha betalat 300 miljoner kronor i mutor till en stiftelse som drevs av en vän till presidenten Park Geun Hye.

Hon är en president som under sin tid vid makten blivit allt mer lik sin far Park Chung-hee. Den tidigare sydkoreanska diktatorn som blev mördad av sin berusade säkerhetschef vid en middag 1979. En händelse som i efterhand benämns som ”10.26-incidenten” då mordet ägde rum 26 oktober 1961.

Åtalet mot presidenten handlar om hennes relation till sin vän och så kallade livscoach Choi Soon–sil. Choi anklagas för att ha krävt stora företag, bland annat Samsung, på saftiga donationer och för att ha påverkat valet i presidentens favör.

Kritiken mot presidenten baseras på att hon tros ha samarbetat barndomsvännen och livscoachen Choi som nu sitter häktad i korruptionshärvan. Choi är även dotter till den kontroversiella kultledaren, Choi Tae-Min som tidigare fungerade som nära rådgivare till den mördade diktatorn. Choi den äldre var även rådgivare till nuvarande presidenten Park den yngre fram tills hans död 1994.

Massiva protester mot presidenten inleddes under 2016 där hundratusentals invånare demonstrerade för att avsätta presidenten och ställa henne inför rätta. I december röstade parlamentet för att ställa Park inför riksrätt. Presidenten har vid flera tillfällen yrkat på sin oskuld, men en undersökning i Sydkoreas största tidning, The Dong-A Ilbo, visar att 78 procent av befolkningen hoppas på en fällande dom.

Domen väntas falla någon gång i mars om allt går enligt planerna.

Se även, Kolla här anlägger Kina smart skog – på höjden.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:39