Janne Andersson inför Sydkorea: ”Går det åt helvete är det mitt ansvar”

I dag börjar VM på riktigt när Janne Anderssons landslag ställs mot Sydkorea, en match vi längtat efter i 12 VM-torra år. Inför VM träffade Café Janne Andersson för ett längre porträtt – en Janne som tar på sig allt ansvar för lagets kommande prestation.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-06-18 10:29  |  Lästid: 3 minuter

Klockan 14.00 i dag, måndag, är det dags för Sverige att stå stilla i dryga två timmar, då VM – om vi ska vara helt transparenta – börjar på riktigt. Solida, försvarsmässigt stabila Sverige är favorittippade att vinna mot ett Sydkorea utan riktig spets (med Son som motbud).

Inför VM träffade Cafés Jonas Dahlquist den omåttligt populära förbundskaptenen Janne Andersson för en längre intervju. En Janne Andersson som gärna glider in på fotbollsrelaterat så fort frågorna blir centrerade kring honom själv som person.

När Janne får frågan om hur han är som morfar – ja, då landar han i snack kring sitt landslag istället.

– Jag är helt körd. Jag har absolut ingenting att sätta emot. Lindad runt lillfingret. Att uppträda schyst och ärligt, rakryggat och trevligt. Det är jätteviktigt för mig. Vi måste ju kunna vara på jobbet och känna att vi trivs och att det är en bra miljö för oss att nå våra mål. Det är en process för alla kring landslaget där vi …

… stopp, nu gör du det igen.

– Vadå?

Börjar prata om jobbet, när jag ställer frågor om dig.

– Hehe, jag kan inte hjälpa det. Det är ju ändå det som det handlar om.

Frågan är om vi hade stått här i dag, med en efterlängtad VM-premiärmatch, om det inte vore för ett visst domslut i den första VM-kvalmatchen mot Holland.

I den 91:a minuten vid ställningen 1–1 hemma på Friends Arena kommer ett slag rakt i solar plexus på den nya förbundskaptenen – Bas Dost nickar in 2–1 till Nederländerna. Det borde ha blivit en mardrömsöppning, men så dömde domaren bort målet, och Sverige fixade kryss.

– Felaktigt, får man nog säga. Det borde väl ha godkänts. Så små marginaler är det.

Ett Sliding doors-ögonblick?

– Hade vi förlorat matchen så hade mina idéer kanske fått sämre fäste i spelartruppen där och då, tagit längre tid. Nu blev det 1–1 och vi tog oss så småningom till VM. Vi hade inte suttit och gjort den här intervjun om det inte blivit VM för oss, och när folk frågar om jag märker att jag är populär nu så kan jag bara svara att det enbart beror på resultaten. Jag hade varit likadan oavsett hur det hade gått, samma människa, liksom. Att folk hejar på gatan och gratulerar är förstås jättekul, men det som de gillar är egentligen inte mig, utan spelargruppens framgångar.

Nu när VM sätter igång finns ingen tid för förberedelser längre. Allt är satt, och Janne vet hur laget ska lyckas.

Vad blir den berömda nyckeln, tror du?

– Vi når framgångar som ett lag. I den här truppen, spelare som ledare eller vad du vill, har alla egenskaper som bidrar. Alla behövs. Går det bra så är det för att vi har gjort varandra bättre. Det är allas framgång.

Och om det går åt helvete?

– Då är det mitt ansvar.

Hela Jonas Dahlquist intervju med Janne Andersson läser du här.

Fotbollsfest med Café!

Vi ser alla Sveriges matcher i VM på storbildsskärm utomhus mitt i Stockholm! Du som läser Café är givetvis varmt välkommen att kolla på matchen, ta en öl och våndas i 90 minuter tillammans med oss! GRATIS inträde, allt du behöver göra är att markera din närvaro på Facebook-eventet!

Mer på fotbolls-VM från Café:

Så följer du VM-stjärnornas showande bäst på sociala medier

Café tippar 10 största succéerna och flopparna under fotbolls-VM

Här är alla svenska VM-låtar – och dom är många

8 argument till chefen för att se VM på jobbet

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 21:36