De 5 absolut konstigaste Mario-spelen genom tiderna

Nyligen hade Super Mario Bros - The Movie premiär och det animerade äventyret har mottagits hyggligt. Den mångsysslande rörmokaren har dock inte varit självklar i alla sammanhang. Café listar de fem konstigaste Mario-spelen genom tiderna.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-04-03 14:40  |  Lästid: 3 minuter

1. I Am a Teacher: Super Mario Sweater (1986)

Detta underliga spel släpptes exklusivt till Famicom Disk System, som var en diskettstation till den japanska versionen av Nintendo Entertainment System. Har du inte hört talas om titeln är du med andra ord ursäktad. Marios inblandning var dessutom ganska blygsam. Det man fick om man köpte det här spelet var istället en sy-simulator där man kunde skapa sina egna tröjmönster, baserat på figurer från Marios värld. Därefter ska det också ha funnits möjlighet att beställa sina egendesignade alster tryckta på tröjor. Ingen kass idé i sig, bara kanske inte exakt vad man väntar sig av Mario.

2. Dance Dance Revolution: Mario Mix (2005)

Genomförandet är det inget större fel på här. När denna Marioutgåva av den klassiska serien Dance Dance Revolution släpptes till Gamecube var det som en något lättare version av originalspelen, fast med Mario-musik. Plus ”Blinka lilla stjärna” och några klassiska stycken. Problemet var att det kändes som en halvmesyr. Som att man framförallt ville fånga in Mario-publiken, men också försökte locka den bredare publiken. Med ”Blinka lilla stjärna”.

3. Super Mario Roulette (1991)

I flera av Mario-spelen finns det möjlighet att spela på enarmade banditer för att vinna extraliv och annat kul, men de flesta känner inte till att Nintendo gått steget längre. Japan-exklusiva Super Mario Roulette är inte en traditionell enarmad bandit, utan man köper en sorts medaljer som man satsar i spelet. Ju mer man satsar desto finare priser har man chans att vinna. Mario och gambling känns dock som en yttest tveksam blandning, så man får ha förståelse för att vi idag inte hittar Super Mario Roulette i Jack Vegas-hörnet på ditt lokala sunkhak.

4. Hotel Mario (1994)

Nintendo är normalt väldigt restriktiva med att låna ut sina maskotar till andra. En inte alltför vågad gissning är att detta har sitt ursprung i hur det gick när de lånade ut både Mario- och Zelda-franchiserna till Philips svårt misslyckade konsolsatsning ”CDi”. Ingenting bra kom ur det samarbetet, men det konstigaste var förmodligen Hotel Mario. Själva spelet går tyvärr ut på att stänga ganska många olika dörrar. Det är ungefär lika kul som det låter, varför vi sannolikt inte kommer att få se ett Hotel Mario 2 till Nintendo Switch inom den närmsta framtiden.

5. Mario's Bombs Away (1983)

I detta udda Game & Watch-spel följer vi Mario när han försöker transportera en bomb från den vänstra kanten av skärmen till den högra. Helst utan att bli skjuten eller att bomben hinner explodera. Man kan väl sammanfatta det hela som att Mario är grym på gokart, på tennis och på att festa. Men han är inte riktigt lika bra på att skildra krigets helvete.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-18 14:36