Hoppa till innehåll

Demo för ny grafikmotor visar hur mäktig grafiken till Playstation 5 kan bli

Playstation 5 grafik
Lukas Nordén

Om du inte drömde om nästa generations tv-spelskonsoler tidigare så kommer den här videon sannolikt få dig att göra det.

Det var sju år sedan sist, men nu är det äntligen snart dags för nästa generationens tv-spelskonsoler. Café har tidigare skrivit om Sonys kommande konsol Playstation 5, som tillsammans med Xbox nästa dito X Box Series X förväntas släppas lagom till julhandeln i år.

Hittills har det varit skralt med trailers och demos på kommande spel till den nya generationens konsoler. Men nu blir det åka av. Om det estimerade, skyhöga priset på konsolerna (rykten säger 5 000 kronor och uppåt) skrämt dig från att någonsin byta ut ditt kära PS4, så visar spelutvecklaren Epic Games nu upp den nya grafikmotorn till Playstation 5, ”Unreal Engine 5”. I en ursnygg demo (kika själv längre ned i artikeln) är frågan om det inte kommer vara värt att överväga att sälja av din gamla konsol och införskaffa nästa generations tv-spel.

I videon, som Epic Games gjort för att demonstrera grafikmotorns kapacitet, talar grafiken HELT för sig själv. Tittarna bjöds på en visuell upplevelse utan dess like, som imponerar med realistisk fysik, förvånansvärt verkliga omgivningar och detaljrikt ljud. Grafik är sannerligen inte allt, vi vet, men ändå: mäktigt!

Men samtidigt som Playstation-användare fick en anledning att hurra, blev Xbox-användare inte lika tillfredsställda när de kikade på Microsofts ”Inside Xbox-stream” i torsdags. Där visades nästa inget gameplay, och kritik riktades därför mot Microsoft som i efterhand har ursäktat sig för att de utgav falska förhoppningar om vad fans kunde förvänta sig.

Så här ser grafiken till PS5 ut med nya grafikmotorn Unreal Engine 5:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.