Café har sett filmen Den unge Zlatan som har premiär idag – därför borde även du se den

MFF-fansen och dokumentärfilmarna Magnus och Fredrik Gertten har följt Zlatan i snart 15 år. I den nya filmen Den unge Zlatan kommer vi närmare Zlatan än vi kanske någonsin tidigare gjort.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-02-17 11:55  |  Lästid: 3 minuter
den-unge-zlatan

Magnus och Fredrik Gertten som ligger bakom en rad internationella dokumentärfilmer. I Sverige är bröderna och filmskaparna kanske mest kända för filmerna Blådårar 1 och 2.

År 1999 åkte Malmö FF ur allsvenskan och i Blådårar 2 (år 2000) fick vi följa Malmö FF under säsongen efter degraderingen – och en stor del av uppmärksamheten både i filmen och på plan riktades mot en viss Zlatan Ibrahimovic.

– Det var en tid när vi kunde hänga i omklädningsrummet med Zlatan och följa honom på nära håll. Det fönstret har slagit igen, i dag sitter han ju på bergets topp och är oåtkomlig för oss alla, säger Magnus Gertten till GP.

Zlatans personlighet under tiden i Malmö FF var något som inte alla lagkamrater kunde förlika sig med.

https://www.youtube.com/watch?v=mxesqBv66Co

Historien visar att Zlatan hade fog för sin kaxighet.

Den unge Zlatan, filmen som har premiär idag, tar avstamp i den här tiden av Zlatans fotbollskarriär och följer honom från lovande talang med en stark personlighet i Malmö FF, till en ung spelare med en enorm press på sig (efter rekordsumman 86 miljoner kronor) i Ajax. Vissa av oss har kanske glömt hur inledningen i Ajax var för Zlatan.

Zlatan hade tuff konkurrensen om att få spela, upplevde en ensamhet utanför planen och saknade tryggheten i Rosengård. På detta: höga förväntningarna från fansen, sportchefen Leo Beenhakker som gått i god för klubbens jättevärvning och en frostig relation med tränaren Co Adriaanse. Han fick dåligt med speltid och sågades offentligt av tränaren.

– Zlatan är en väldigt, väldigt svår person. Jag tycker att han är introvert, full av sig själv och någon som bara gör sin egen grej. Han har något fel i huvudet, sade Co Adriaanse ett par år efter att han fick lämna klubben.

För lämna klubben fick han göra – redan efter Zlatans första år. In klev istället Ronald Koeman som hade ett betydligt bättre öga till Zlatan. Ibra fick förtroende och spelade till sig en ordinarie plats i Ajax, samtidigt som anfallskollegan Mido bråkade sig bort från klubben.

– Koeman och Krol (assisterande tränare under Koeman) var mycket bättre för mig, har Zlatan sagt i efterhand.

I filmen intervjuas bland andra lagkamraterna Mido och Andy van der Meyde, Fabio Capello och Ajaxs dåvarande lagledare David Endt. Inga nutida intervjuer med Zlatan finns med i filmen vilket var ett medvetet val från bröderna Gertten.

– Vi insåg tidigt att kraften i det här ligger i den unge Zlatans röst. Däremot har vi under många år haft kontakt med hans management och hållit honom informerad, men vi har inte sökt välsignelse, säger Fredrik Gertten till GP.

Efter ett starkt tredje år i Ajax, med bland annat ett hat-trick i matchen där han avslutade med målet i klippet nedan, såldes Zlatan till Juventus sommaren 2004.

Filmen Den unge Zlatan avslutas när Zlatan nått sitt stora mål: Serie A. Under de 95 minuter som filmen pågår får vi frossa i Zlatan-historia och oförglömliga klipp som aldrig visats förut. Mycket av materialet är filmat medan Zlatan var i Malmö och påminner oss om att han då bara var en tonåring som hade enorm talang för fotboll. Han gör typiska saker en tonåring gör; spelar dataspel, skojbråkar med kompisar och kommer en kvart försent till lagsamlingar.

Magnus och Fredrik Gertten kommer nära Zlatan på ett sätt som ingen fått göra sedan dess och det kanske är det som är den största behållningen i filmen. Inga filter, inga agenter eller pr-människor, ingen mixad zon.

En scen i filmen visar när Zlatan skriver autografer efter en bortamatch mot Trelleborg. Han skojar med de unga fansen och frågar om någon vill ha hans nummer medan en medelålders man kliver fram och påtalar att "han inte ska tro att han är någon".

Men han är någon, Zlatan Ibrahimovic, det vet vi. Samtidigt var han på många sätt någon annan – och det är närheten, accessen, till Den unga Zlatan som gör den här filmen värd att se.

Läs även!

19 punkter – därför ska du se filmen Den unge Zlatan

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-30 18:07