Därför behövs det visst en ny film om Zlatan – här är 19 punkter

Har man inte sett alla Zlatanmål redan? Varför ska man sätta sig i biomörkret och se Den unge Zlatan – när allt det bästa ligger på Youtube? Café har gjort det och svarar på alla dina frågor.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-02-09 18:12  |  Lästid: 4 minuter

Varning: Vi har sett Den unge Zlatan och även om texten inte innehåller någon superskräll om Zlatan så handlar den ändå om filmen. Är du allergisk mot spoilers så läs en annan text – till exempel Andrev Waldens senaste Orimlighetsrapport som också innehåller lite Zlatan.

zlatan3

1. Visst är man trött på Zlatan vid det här laget?

Nej, Zlatan är lite som en öl. Även om man ligger där på söndagen och tror att man aldrig kommer bli sugen på öl igen så slår klockan 14.30 på tisdagen och där kommer det: Känslan av att det ändå skulle sitta rätt bra med en öl.

2. Visst blir man trött på Tony Flygare åtminstone?

Nej, egentligen inte. Det man är trött på är Tony Flygares tjatande om hur han var bättre än Zlatan en gång i tiden. Flygares medverkan i filmen är begränsad till en scen när han sitter på en bänk med Zlatan och garvar. Det är en fin scen. Lagom mycket Flygare.

3. Visst blir man trött på Zlatans pappa Sefik och Mino Raiola i alla fall?

Nej, inte alls. Zlatans pappa har en överraskande liten roll i filmen, precis som Raiola. Dessa två profiler hade gärna fått aningen större roller. Raiola är till exempel i princip bara med när Zlatan har fått hela Holland emot sig efter en match mot Sverige och talar om för en reporter att det inte blir några kommentarer från Zlatan. Lagom mycket Raiola i uppknäppt skjorta, med andra ord.

4. Visst har man sett alla mål och citat tusen gånger redan?

Nej, det är mycket i filmen som i alla fall känns nytt. Mest rörande är när andra pratar om Zlatan under hans uppväxt: Hasse Borg, dåvarande flickvännen Mia Olhage, djurgårdaren Patrik Eriksson-Ohlsson som trollas upp på läktaren i det berömda solomålet, lagkamraten i Ajax och kaféägaren i Turin som berättar om när Zlatan brukar sitta själv och äta på Ikea.

5. Visst är filmen bara som Zlatanbiografin fast på bio?

Nej, filmen känns på något vis ännu ärligare än boken. Zlatans historia från Rosengård till Juventus berättas inte bara av Zlatan själv utan de riktigt starka scenerna är när till exempel Niclas Kindvall suckar och stönar över Zlatans sätt att ... ja, kanske inte vara en lagspelare i alla lägen.

6. Visst är det bara lite sämre överblivna klipp från Blådårar?

Nej, historien som berättas i filmen känns som en helt annan än den i Fredrik Gerttens, Magnus Gerttens och Stefan Bergs MFF-filmer. Känslan som slår en är snarare: Vilket jäkla material de måste ha suttit på, vilken himla tur att det faktiskt kom en film bara om Zlatan.

7. Visst är det tröttsamt grabbigt i omklädningsrummen?

Nej, det verkar mysigt i Malmös omklädningsrum, familjärt och fint, förutom att Zlatan tar lite väl mycket plats från de andra. I Ajax omklädningsrum är det stenhårt och konkurrens. Bilden längst upp i artikeln kommer från en scen när Zlatan fått beskedet att han inte kommer få spela. Titta på den bilden igen. Det är rätt långt från pissbomber, fula ord och handdukssnärtar ...

8. Visst blir man trött på all Malmöromantik i filmen?

Nej, i en sekvens får Zlatan välja mellan Malmö och Amsterdam och Zlatan väljer Malmö men samtidigt är det väldigt lite Malmö och Di Himmelsblåe-porr i filmen. De många sekvenserna från Zlatans oinredda lägenhet i Malmö talar emot att en mäklarbyrå kommer vilja använda ”zlatannära” som beskrivning inom överskådlig framtid.

9. Visst är det mest gamla fula bilder som inte ens är i HD?

Nej, det känns som filmarna faktiskt varit till tv-bolagens arkiv och på riktigt letat upp sändningarna från Zlatans intervjuer och mål i Sverige och i Holland.

10. Visst saknar man att Zlatan inte blir intervjuad i filmen?

–  Nej, Zlatan blir rikligt intervjuad i filmen. Det är dock inga nygjorda intervjuer – och i ärlighetens namn är de gamla otränade Zlatanintervjuerna de bästa.

11. Visst är det en jobbig berättarröst som ska tala om hur Zlatan förändrat Rosengård och Malmö och Sverige?

Nej, det är ingen berättarröst alls i filmen. Historien förs framåt av Zlatans karriär i Ajax parallellt med hans karriär i MFF och det funkar väldigt bra.

12. Visst är det fullpackat med ostig musik i filmen, á la Queens We are the champions?

Nej, Sabina Ddumba och Laleh – och till och med Marit Bergmans This is the year känns vältajmade och starka i filmen.

13. Visst misslyckas filmen med att beröra?

Nej, filmen lyckas verkligen beröra. Även om man har bra koll på Zlatans historia så har det inte visats något så kraftfullt om hur han upplevde den tuffa tiden när Malmö blev nedflyttat till Superettan eller när han inte lyckades i Ajax. Även om man vagt minns historien om när Mido sylade en sax på Zlatan så är det ändå väldigt drabbande att höra honom berätta om det själv och vilka konsekvenser det fick för hans karriär.

14. Visst är filmen bara ännu ett skamlöst försök att göra ett par kronor på Zlatan?

Nej, det känns som att den här filmen verkligen behövs. Det är ett kapitel i svensk historia som inte kan kan hållas kvar endast på Youtube längre. Någon var tvungen att samla ihop alla de här bitarna.

15. Visst känns det som Zlatan skulle hata filmen?

Nej, det känns som Zlatan skulle älska att se den här filmen på samma sätt som alla andra innerst inne gillar att titta på gamla klipp på en själv.

16. Visst har man hört alla roliga saker om Zlatan redan?

Nej, har du sett Zlatan stå i bilaffären i Amsterdam bredvid sin nya bil, en Mitsubishi Galant? Samtidigt som han vet att lagkamraten precis plockat ut en sprillans ny Ferrari.

17. Visst är filmen för lång?

Nej, filmen är 1.36 och alltså alldeles lagom. Halvnya filmen om Cristiano Ronaldo är visserligen 1.42 sega minuter, men The Martian är 2.24 och senaste Star Wars-filmen är 2.16 – så i det sammanhanget är Den unge Zlatan en munsbit.

18. Visst är filmen för kort?

Nej, filmen slutar visserligen långt före Zlatans tid i PSG, ungefär när han slutar vara ”den unge Zlatan”. Filmen tar slut i precis rätt tid, när han fått sin fotbollsplan i Rosengård och gjort den känslomässiga intervjun på invigningen. Man kan säga att det är där och då han vunnit, på riktigt. Och det är något av det finaste jag sett i en film.

19. Ok. Är filmen alltså bra?

Ja, jättebra.

Den unge Zlatan har premiär 17 februari.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:25