Hoppa till innehåll

”Det är helt och hållet tjejernas show” – Café träffar skådisarna från Orange is the new black

Johan Hedberg

På fredag är det premiär för säsong 2 av Orange is the new black! Café har träffat skådisarna Taylor Schilling och Jason Biggs som berättar om inspelningarna, de läskiga miljöerna – och hur de själva skulle klara sig på kåken. *** Tycker du att miljöerna i Orange is the new black ser klaustrofobiskt små och äckliga ut … Continued

På fredag är det premiär för säsong 2 av Orange is the new black! Café har träffat skådisarna Taylor Schilling och Jason Biggs som berättar om inspelningarna, de läskiga miljöerna – och hur de själva skulle klara sig på kåken.

***

Tycker du att miljöerna i Orange is the new black ser klaustrofobiskt små och äckliga ut i rutan? Det är inget mot verkligheten.

Netflixserien, som baseras på Piper Kermans bok om hennes 15 månader i fängelse, spelas in i New York. När jag besöker studion känns både matsalen och korridoren med vägg-telefonerna igen – men allra läskigast är förstås dusch- och toalettbåsen med ingrott mögel och smutsiga skynken.

– Någonting händer med en när man kommer till våra locations, förklarar huvudrollsinnehavaren Taylor Schilling, 29. Vissa delar spelar vi in på ett gammalt sjukhus där de stängde in barn som var psykiskt sjuka en gång i tiden. Det sitter fortfarande kvar i väggarna.

36-årige Jason Biggs – tidigare mest känd för grabbiga filmsviten American pie – är helt klar över hierarkin både framför och bakom kameran på Orange is the new black.

– Åh, det är helt och hållet tjejernas show, säger han och drar upp händerna i en ”jag ger mig”-gest.

Han spelar fästman till Schillings karaktär, som hamnar bakom galler för knarksmuggling, och har i stort sett alla sina scener utanför fängelset. Själv är han övertygad om att han ändå inte har vad som krävs för att spela fånge.

– Nej, gud nej. Jag skulle på sin höjd klara en mindre biroll som ”fånge nummer två”. Sedan eventuellt jobba mig upp till att bli någons bitch inom något år eller två om jag verkligen låg i. Men nej, att ens tänka mig in i den situationen gör mig nervös. Jag är lyckligt lottad som slipper.

Orange is the new black
Larry (Jason Biggs) hälsar på Piper (Taylor Schilling) – och tar kanske med sig en äppelpaj med en inbakad fil i.

***

Netflix är ökända för att aldrig avslöja separata tittarsiffror – de mäter all sin framgång i antal abonnenter – men streamingjättens vd Reed Hastings sa i vintras att Orange is the new black är deras ”mest sedda originalserie någonsin”.

Taylor Schilling säger att inspelningen skiljer sig från alla andra hon upplevt.

– Att serien är baserad på en sann historia gör att alla är mjuka och snälla mot varandra. Den är också så välskriven att man förstår att alla som är inlåsta på just Pipers avdelning bara råkat fatta ett dåligt beslut i livet och åkt fast. Det känns som att det skulle kunna hända vem som helst. Jag skulle lätt kunna vara en av dem, så många misstag som jag gjort i mitt liv.

Skulle du i så fall klara dig lika bra som Piper Chapman bakom lås och galler?

– Inte en chans, jag skulle lägga mig ner och gråta, säger Schilling med ett skratt. Och med de orden hoppas jag att ni alla ser nästa säsong! Vi kommer att få reda på bakgrunden hos fler av fångarna då – det kan vara ett annat skäl att kolla.

Andra säsongen av Orange is the new black har premiär den 6 juni.

Caroline Hainer

Foto: Brian Bowen Smith/Netflix
Artikeln är tidigare publicerad i Café 6/2014.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.