Nytt liv från ”Det blev ingen CD”-dokumentären som har fått premiärdatum

Lokaltidningsblänkaren från Avesta Tidning med texten ”Det blev ingen CD” och affischen till dokumentärfilmen ”Det blev ingen CD”.

Det blev ingen CD-skiva men det blev i alla fall en dokumentärfilm med biopremiär i slutet av augusti. Café tar pulsen på mannen bakom filmen, komikern Jonas Strandberg.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-06-25 10:30  |  Lästid: 3 minuter

”Det blev ingen CD” är en notisblänkare i Avesta Tidning, där fem tillsynes skoltrötta ungdomar misslyckats med att köpa CD-skivor under lunchrasten, från början av 2000-talet. Där kunde verkligen den här historien ha stannat. Men med internets hjälp lever den numera dunderklassiska lokaltidningsnotisen alltjämt vidare i meme efter meme och tweet efter tweet.

Lokaltidningsnotisen ”Det blev ingen CD” med fyra skolungdomar utanför ett gymnasium i Avesta.
Den klassiska lokaltidningsblänkaren i Avesta Tidning 2001 som, med internets hjälp, satte Avesta och Domarhagsskolan (numer Karlfeldtgymnasiet) på Sverigekartan.

Café har tidigare uppmärksammat att den virala bilden med de CD-lösa ungdomarna från Avesta ska bli dokumentär av komikern Jonas Strandberg. Från början var dokumentärfilmen tänkt att släppas i maj, men som så ofta sköts releasedatumet upp. Tills nu. Det blev ingen CD går upp på bio i slutet av sommaren genom visningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

För att bli något klokare kring den roliga, men lite märkliga, filmidén tog Café snack med dokumentärmakare Strandberg.

”Det blev ingen CD” är ju en internetklassiker och där kunde det verkligen stannat. Hur kom du på idén att göra en film av den?

– Ända sedan första gången jag såg bilden har den suttit fast i hjärnan. Den här bilden har något fundamentalt roligt och så ickespännande att det blir våldsamt spännande. Den går inte att släppa. Och sedan hade jag inte så mycket annat för mig.

Är man (för) snäll mot din dokumentär om man liknar den vid en svensk lågbudget Searching for Sugarman?

– När jag startade projektet hoppades jag lite att någon av killarna på bilden skulle vara svinstor i Sydafrika. Och jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig pitchat den som en Searching for Sugarman i Avesta.

I senaste trailern ser det mesta ut att gå åt helvete, är folk i Avesta ovanligt griniga eller vad är det frågan om?

– Det är nog mest att jag är en så slapp ”journalist”. Att så fort en person inte svarar i telefon tänker jag: ”jaha, det var den dokumentären det”. Sen blev jag rätt orolig när det skrevs en del om filmen och jag vid det tillfället ärligt talat inte hade fått tag i en enda av killarna. Det gick bättre sedan. Fast jag har förståelse för dem som varit tveksamma, det är ju sjukt obehagligt att en person upprepade gånger hör av sig och vill filma en. Kan jag tänka mig.

Vad har varit knöligast under inspelningarna?

– Att vi spelade in 75 procent av filmen och sedan sköt jag bara resten av inspelningen framför mig, eftersom jag var rädd att filmen när den var färdig inte skulle bli bra. Och så länge den inte är färdig vet man liksom inte, om du fattar? Fast sedan, när jag kom tillbaka till projektet, såg jag att filmen inte är dålig, den är riktigt bra. Tack vara att jag jobbar med sjukt begåvade människor. Och att alla som vi intervjuat är extremt underhållande och intressanta.

Man är ju försiktigt sugen på journalisten, som jag förstår var nån typ av redaktör för Familjesidan. Men vem lyser färgstarkast i karaktärsgalleriet?

– Det mest surrealistiska för min del har varit att träffa folk som varit direkt inblandade i bilden. Det är så sinnessjukt att den blivit så känd trots att inte en enda av huvudpersonerna lyft ett finger för att det ska bli så.

Vi ser Simon Gärdenfors i senaste trailern. Vilka mer kända komikeransikten dyker upp i filmen?

– Eftersom filmen handlar om en extremt tidig viral hit kommer jag prata med några andra mycket roliga människor som varit inblandade i virala hits. Carl Stanley, Johanna Nordström och Anton Magnusson kommer medverka, men också ett par namn jag vill hålla hemliga så länge.

Komikern Jonas Strandberg.
Komikern och dokumentärfilmaren Jonas Strandberg.

Dokumentärfilmen ”Det blev ingen CD” har biopremiär 24 augusti på biograf Zita i Stockholm. Den 26 augusti visas den på Capitol i Göteborg och 27 augusti på Panora i Malmö. Biljetter köps med fördel via Billetto.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-25 10:35