Gåshudsvarning: SVT gör dokumentär om Sveriges gyllene hockeygeneration

Mats Sundin, Nicklas Lidström och Peter Forsberg 1996

Om två veckor släpps den fristående uppföljaren till Jens Lind och Albert Svanbergs ”Hockeyns historia”. Den här gången med fokus på svensk hockeys gyllene generation.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-11-07 20:29  |  Lästid: 2 minuter

2019 släppte SVT den hyllade dokumentärserien Hockeys historia. Arkivare på gamla hockeyhjältar som Tumba varvades med intervjuer med andra svenska hockeylegender som Ulf Nilsson och Börje Salming. Resultatet var 100 procent mys för sport- och hockeyälskare, som så ofta när Jens Lind gör sportdokumentärer.

Nu är Lind tillsammans med parhästen Albert Svanberg tillbaka med en ny hockeydokumentär. Den här gången är det tre av svensk hockeys bästa spelare genom tiderna som är huvudpersoner. Dokumentärfilmen tar vid i början av 1990-talet när trion Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström slår igenom i i svensk hockey och Tre Kronor. Filmen följer sedan den gyllene generationstrion genom deras karriärer i NHL och avslutar med ett av svensk idrottshistorias största ögonblick – OS-guldet i Turin 2006 och det där avgörande slagskottsmålet mot Finland i finalen.

Foto: Getty Images

”En trio unga stjärnor slår igenom på 1990-talet: Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. De kom att dominera svensk ishockey i två decennier. Vi följer deras resa från Tre Kronor till NHL och OS-guldet i Turin 2006, där även Damkronorna får sitt stora genombrott med Maria Rooth i spetsen. Filmen bjuder på bilder många aldrig sett, nya intervjuer och berättelser om okända detaljer och avgörande ögonblick som ger nya perspektiv på en i Sverige 100-årsjubilerande sport. Den fristående fortsättningen på Hockeyns historia av Jens Lind och Albert Svanberg som sändes i tre delar 2019”, skriver SVT själva i ett pressmeddelande om dokumentären.

Hockeyns historia – den gyllene generationen sänds i SVT1 tisdag 15 klockan 21:00. Två dagar innan, på söndagen 13 november läggs den upp på SVT Play.

Foto: SVT
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-07 20:30