Hoppa till innehåll

”Det dundras dickpics till höger och vänster, men tänk efter!”

Jonas Terning

Ska det vara så svårt att tänka med skallen innan du visar kuken? skriver Cafés chefredaktör Jonas Terning om trenden att skicka oombedda bilder på sitt kön till andra.

jonastopp
Jonas Terning är Cafés chefredaktör.

Där jag växte upp fanns det en man vars kuk var ett vårtecken. Så fort koltrastarna började kvittra stod han där, vid vägen, med brallorna nere vid knäna när bussen blåste förbi.

Exakt varför han gjorde det här blev jag aldrig riktigt klok på, men barn, tonåringar och vuxna var alla överens om att den här mannen var obehaglig. En idiot, rent ut sagt. Och sen såg man till att hålla sig en bit bort när han kom gående på gatan. Och sen kom Snapchat.

När jag nyligen snubblade ut från några isolerade och förvirrade bebisår insåg jag att mannen från gatan flyttat in i mobilen. Nu dundras det dickpicks till höger och vänster, utan att någon stannar upp och tänker efter. Och jag pratar inte om konsensuskukar här, där någon ber om – och får – en bild skickad till sig. Jag pratar om motsatsen. Där någon inte har bett om – men lik förbannat får – en kukbild skickad till sig.

Beteendet är utbrett. Det är som att huvudet inte riktigt har hängt med när ny teknik stormat in. Men vi pratar inte längre om ny teknik.

Snapchat grundades i september 2011.

Det är fem år sedan.

Det har funnits gott om tid att tänka efter och reflektera. Att fråga, både sig själv och andra. Men då ingen annan gör det, har vi gjort det.

Vi har pratat med dickpick-mannen Johan, 29, som aldrig skulle likställa sig själv med att vara en blottare vid en busshållplats men i lagens mening är just det.

Vi har pratat med Tindra, Alicia och Emmy som får dickpics skickade till sig i ett sådant omfång att det begränsar deras liv på nätet.

Och vi har pratat med RFSU:s Salar Shalmashi och Josefin Bäckström som ger en bakgrund till beteendet, och ett par extremt enkla spelregler att förhålla sig till.

Tekniken må ha gjort det lättare att visa upp könet för personer som inte har bett om det. Men det har inte gjort det lagligt. Ska det vara så svårt att tänka med skallen innan du visar kuken?

Läs också!

Johan, 29: Därför skickar jag dickpics 

9 grejer att veta innan du dunkar iväg en kukbild

”Håll den där jävla draken innanför byxorna – vi vill inte se den”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.