Det våras för cyberdetektiverna: Netflix släpper ledtrådar från ”Unsolved Mysteries” på Reddit

Nu kan du trä på dig detektivrocken och ta del av de bevis som inte fick plats i serien.

Markus Aamisepp | Foto: Netflix  |  Publicerad 2020-07-14 11:49  |  Lästid: 2 minuter

Sedan Netflix började pumpa ut true crime-succéer har seriekategorin blivit en riktig folkfavorit. Med rysligt bra serier inom kategorin som Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandes (2020), The Staircase (2018) och Making a Murderer (2018) är du antagligen alltid på tårna när det ryktas om att en ny säsong av någon saftig krimhistoria kommer ut på streamingjätten.

Det var i början av juli som nya true crime-tillskottet Unsolved Mysteries släpptes och har sedan dess inte bara tagit top 10-listan, utan hela världen, med storm. Och det är väl inte så konstigt – som titeln lyder handlar det ju om case som inte lösts, vilket självklart också får hordar av internetdetektiver att gå igång och försöka knäcka mysterierna på egen hand (vi har ju trots allt ett hum om ambitionsnivån efter Don’t fuck with Cats från 2019).

Engagemanget har alltså varit så stort att Netflix nu till och med vänt sig direkt till de googlande kommissarierna och överlämnat en massa bevis och material som inte fick plats i avsnitten. Självklart skedde allt det här på internets alldeles egna och patenterade deckarhub – Reddit. I Google Drive-dokumentet som de länkat till finner du allt från intervjuer och bilder till kartor och är – som det heter – en cyberdetektivs våta dröm.

Men teorierna och spåningarna fanns där även innan Netflix själva blandade sig i. Däribland en Reddit-teori om att Rey Rivera (vars mysteriska död behandlades i första avsnittet) agerade utifrån handlingen i David Finchers film The Game (1997) där huvudpersonen begår självmord efter att ha varit inblandad i en mörk komplott. I och med att Rey Rivera dog på ett liknande sätt och efterlämnade ett självmordsbrev där han bland annat listade filmen var teorin alltså ändå så pass intressant att en av skaparna, Terry Dunn Meurer, besvarade den i en intervju med tidningen Entertainment Weekly.

I en annan intervju med USA Today berättade Terry Dunn Meurer att Netflix redan första dagen fick in en massa ”trovärdiga” tips om Rey Rivera, Alonzo Brooks (från ”No Ride Home”-avsittet) och Lena Chapin (från ”Missing Witness”-avsnittet) som skaparna överlämnat till myndigheterna.

Se där! Känner du dig inte produktiv nog under semestern kan du alltså nu bli den Gunvald Larsson du aldrig fått vara och börja sätta tänderna i mängder av (otroligt svåra) olösa case.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-07-14 11:49