Veckans true crime-tips: Netflix-dokumentären om NFL-spelaren som mördade sin svåger

Aaron Hernandez

”Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez” handlar om NFL-stjärnskottet Aaron Hernandez som anklagas för flertalet mord.

Markus Aamisepp | Foto: Getty & Netflix  |  Publicerad 2020-01-20 10:36  |  Lästid: 2 minuter

Att predika om hur Netflix ändrat spelplanen för filmvärlden är att sparka in en öppen dörr. Men komikern Ricky Gervais sade det ändå ganska bra under sitt sista år som Golden Globe-värd i januari:

”Ingen bryr sig om filmer längre, går på bio eller kollar på kabel-tv. Alla kollar på Netflix. Det här programmet borde bara gå ut på att jag kommer ut på scen och säga ’bra jobbat Netflix, du vinner allt. God kväll’”.

Lite så är det väl – och samma sak gäller true crime-dokumentärserier. Med prima Netflixproducerade dokumentärprogram som The Devil Next Door, Making a Murdurer och Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes och nu senast bisarra fallet i Don’t Fuck With Cats ligger Netflix i framkant i den numer folkliga true crime-genren.

Aaron Hernandez i amerikansk fotbollsutstyrsel.
Flera lag tackade nej till Hernandez under NFL-draften, trots hans talang, då rykten florerade om positiva drogtest och problematiskt uppförande vid sidan av sporten under hans collegetid.

Nu är Netflix igång igen och släppte nyligen dokumentären Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez i tre delar som handlar om den före detta NFL-spelaren Aaron Hernandez mörka liv. Och nej – du behöver inte vara en amerikansk fotbollsfantast eller ens veta vad NFL:s Deflategate var för att uppskatta true-crime-dramat. Det mesta av minidokumentärseriens fokus läggs på teorierna som kan förklara varför Hernandez, som 23-årig superstjärna med ett 40 miljoner dollar-kontrakt med ett av ligans bästa lag, valde ett kriminellt liv.

Redan som 17-åring får Aaron Hernandez stipendium av The University of Florida och får spela med ett av USA:s bästa collegelag – Florida Gators. Efter tre år blir han draftad av topplaget New England Patriots och blir snabbt en av ligans främsta offensiva spelare. Men under sin tid som nationellt stjärnskott har han vid sidan av planen stora problem med temperamentet, han börjar hänga med skumma människor och blir till slut arresterad efter polisen hittat hans DNA – vid en mordplats. Efter en livstidsdom och ytterligare mordanklagelser som fängslad begår Hernandez till slut självmord i hans cell två år efter att ha blivit fängslad.

The Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez undersöker faktorerna i Hernandez personliga liv – från barnsben till vuxna liv – som kan ha spelat in i mysteriet kring varför han mördare sin svåger. Det finns inga givna förklaringar till varför, men spekulationerna som belyses allra mest är att amerikanska fotbollspelaren blev misshandlad och sexuellt antastad som barn, hade en undangömd sexualitet som svågern fick reda på samt personlighetsförändringar som kan ha varit resultat av de hårda smällarna amerikanska fotbollen för med sig.

Amerikanska fotbollsspelaren Aaron Hernandez under rättegång.

Vare sig du följer NFL eller inte väcker serien frågor om sportens hårdhet och förklarar hur kontinuerliga smällar mot huvudet orsakar en hjärnsjukdom vid namn CTE som kan häva fram depression och aggressivitet hos drabbade. Men det kan, såklart, heller inte användas som vattentät förklaringsmodell för att Aaron Hernandez blir en mördare i och med att det finns hundratals andra NFL-spelare som är, ja, sunda människor.

De många frågorna som väcks av att en person som har allt och gör det otänkbara får dig att sitta fastklistrad framför tv-skärmen genom alla tre avsnitt. Och med det har Netflix återigen lyckats framställa en habil true crime-serie som kvalificerar till en av årets måste-se-tv-serier.

True crime-dokumentären ”Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez” består av tre delar och finns att streama på Netflix.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-20 10:53