Whisky, rom eller cognac – din avec avslöjar vad du är för person!

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-08-10 14:03  |  Lästid: 2 minuter
glas

Beställer du alltid Baileys efter maten eller är whisky din drink? Det här är vad din dryck säger om dig. 

* * *

I glaset: Cognac

I nio fall av tio en man, eller snarare gubbe – oavsett ålder. Vissa män blir som bekant gubbar redan i gymnasieåldern. Cognacssipparen är född i tweedkavaj med lappar på armbågarna, kan rabbla namnet på minst tio skräddare i London och önskar han fått gå i skola som i Döda poeters sällskap.

Ses ofta även med en pipa i den av avec ej upptagna handen. Kort och gott: rödvinsintellektuell två punkt noll.

I glaset: Baileys

En 18-åring som fortfarande tycker att sprit bara smakar starkt men vill ändå dricka – eftersom hen vill bli full. Och vem fan vågar dansa nykter?

Baileysdrickaren är vanligast förekommande på studentfester, eller under sommarveckor i Båstad eller i Visby. Kännetecknas av skränig ljudvolym, dåligt ordförråd och festkläder; för män illasittande kostymer och alldeles för långt uppknäppta skjortor. För kvinnor korta klänningar och knasig gång på grund av högre klackar än balansen kan hantera.

I glaset: Rom

Ett avecsläkte som kan komma i många skepnader: batiktröjor och dreads, svartfärgade hår och läppiercings, trendigt hipsterskägg och tatueringar. Den gemensamma nämnaren är dock solklar: den något mer alternativa imagen.

Den här personen älskar att dra till med ett ”det är så sjukt förlegat med folk som dricker whisky, numera dricker jag alltid mörk rom till kaffet” med en uppsyn som om hen just hade uppfunnit hjulet.

I glaset: Whisky

Whiskydrickaren kan antingen vara en nyutexaminerad student som desperat vill signalera kunskap, en äldre herre som kommit till insikt om att just whisky biter bra eller helt enkelt en medveten och kunnig dryckeskonnässör. Whisky, rökig whisky och i synnerhet finsmakarnas favoritwhisky ”från öarna” dricks av personer som vill signalera att de inte bara vill dricka sprit – utan även dricka smart. Det här är personer som faktiskt läser böcker, eller i alla fall tidningar och som stoppar sin egen korv och kan prata i evigheter om mikrobrygd bärs.

I glaset: Punsch

Här finns två alternativ:

  1. Personen vars hand håller punschglaset går på en teknisk högskola, går klädd i färgglad overall täckt med kapsyler och olika typer av märken och hängen. När julen nalkas ses hen oftast i gathörn ropandes ”Blaaaandaren”.
  2. Personen bär så fort tillfälle ges frack och hög hatt, gnolar Karl-Gerhardkupletter eller Povel Rameltrudelutter samt reciterar oneliners från gamla Casinorevyer. Hen när hemliga drömmar om ett framtida medlemskap i Frimurarorden.

Båda ovanstående typer kan vara av båda könen och närmar sig, eller har passerat, medelåldern.

Andreas Grube

* * *

Läs också!

kaffe3

Den perfekta avecstunden – med en trimmad kombination

damatteo

Highland Park och da Matteo: ”Så tog vi fram det perfekta aveckaffet”

Mer om avec på Cafés specialsajt – klicka här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-10-18 13:52