Hoppa till innehåll

Ny dokumentärfilm om Imperiet får biopremiär 2024

Bandet Imperiet fotade i svartvitt.
Joakim Almén

”Ett hjärta är alltid rött” berättar historien om ett av Sveriges största rockband under 1980-talet.

För några år sedan kom SVT-dokumentären Punk – en revolution i fyra delar och lyste upp mellandagarnas slappa sofftittande med nostalgiska arkivbilder från Ebba Grön-spelningar på Oasen i Rågsved. Historien kan du: Ur Ebba Gröns aska föddes Joakim Thåström-frontade Imperiet, som var Sveriges största postpunkband under 1980-talet.

19 januari får en dokumentärfilm om det mytomspunna bandet biopremiär. Ett hjärt är alltid rött är en berättelse om det svenska rockbandet Imperiets väg, från spillrorna av Ebba Grön till Svensktoppen och de stora arenorna.

Filmen är regisserad av ”Pimme”-favoriten Balsam Hellström, som för övrigt själv är uppvuxen i punkmeckat Högdalen, och följer bandets kamp för att navigera sina relationer i ett alltmer offentligt kändisskap, samtidigt som den är ett tidsdokument över ett samhälle på tröskeln till förändring.

Det utlovas exklusivt arkivmaterial och tidigare opublicerade bilder från privata samlingar, inramat av nya intervjuer, främst med bandmedlemmarna Thåström, Per Hägglund, Fred Asp, Stry Terrarie och Gurra Ljungstedt. Christian Falk medverkar genom intervjuer inspelade före hans död 2014. 

”Punkens kraft och historia har vi sett gestaltas och berättas i många sammanhang, men vad hände sen? Imperiet verkade i en brytningstid för både Sverige och omvärlden. Deras berättelse handlar också om att bryta ny mark, utvecklas musikaliskt men samtidigt sträva efter att behålla punkens ideal under en samtid i snabb förändring”, säger Balsam Hellström.

”Det finns så många människor som längtat efter en film om Imperiet och de var också en central del av min egen ungdom. Därför känns det så fint att vi nu kan berätta historien om Imperiet. Men det är också berättelsen om åttiotalet då Sverige förändrades i grunden. För mig är det här berättelsen om en tid då en annan värld fortfarande var möjlig, då ett rockband på allvar tänkte att de kunde göra skillnad i världen”, säger filmens producent Hjalmar Palmgren.

Ett hjärta är alltid rött” har biopremiär 19 januari 2024 och distribueras av Folkets Bio.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.