Världens 8 rikaste gamers spelar samma spel – så rika är dom

För de som fortfarande säger att datorspelande inte leder någonstans är det dags att tänka om. Skyhöga prissummor och sponsring från rika datorföretag har gjort dem till e-sportens Messi och Ronaldo. Här är världens 8 rikaste e-sportare – som alla spelar samma spel.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-12-05 14:42  |  Lästid: 3 minuter

Mycket datorspelande kan inte längre bara förknippas med ett mörkt, unket pojkrum, massa Jolt Cola och noll framtidsvision. Vissa gamers tjänar extremt mycket pengar på sitt spelande och det är numera en bransch man kan göra karriär inom, som vilken annan yrkesbransch som helst.

Datorspel som förut bara sågs på som fritidsintressen har nu fått egna professionella spelligor i en växande bransch där även försäljning av gamingprodukter ökar enormt (DRKN är till exempel ett märke som riktar sig främst till gamers, läs mer här), något som lett till riktigt saftiga prissummor och sponsorpengar för de som är allra bäst. Café listar de 8 personer som tjänat mest pengar i e-sportsvärlden, alla spelar de Dota 2.

 1. Kuro Takhasomi – Kuroky

25-åriga Kuro Takhasomi från Berlin är världens just nu rikaste e-sportare och spelar för laget “Team Liquid”. I ung ålder led han av ett handikapp som gjorde det svårt för honom att använda sina ben, något han senare har angett som anledning till varför han började spela så mycket datorspel – och blev så bra.

Har totalt tjänat: Cirka 29 miljoner kronor.

Nationalitet: Tyskland

Spelar: Dota 2

 2. Amer Barqawi – Miracle-

20-åringen från Polen och Jordanien, Amer Barqawi, är trots sin unga ålder en av världens bästa Dota 2-spelare just nu. Kanske är det just den här snubben du ska berätta om nästa gång din partner eller dina föräldrar säger att det är slöseri med tid att sitta och spela.

Har totalt tjänat: Cirka 25 miljoner kronor.

Nationalitet: Jordanien

Spelar: Dota 2

 3. Saahil Arora –UNiVeRsE

Trots att 28-åringen från Wisconsin ligger trea på pengalistan är han spelaren högst stjärnstatus. Likt andra topplirare spelar han också för laget "Evil Geniuses" som han tog hem vinsten i världsturneringen "The International" med. Något som gav honom och laget en prispott på hela 6 miljoner dollar att dela på.

Har totalt tjänat: Cirka 25 miljoner kronor.

Nationalitet: USA

Spelar: Dota 2

 4. Ivan Ivanov – MinD_ContRoL

Låt inte den sömniga blicken lura dig – om det är någon du ska se upp för att bli helt borttrollad av är det spelgeniet MinD_ContRoL. Likt sitt namn har han många luriga tricks i sin spelrepertoar och lägg därtill en tung pengapåse på dryga tjugo millar.

Har totalt tjänat: Cirka 23 miljoner kronor.

Nationalitet: Bulgarien

Spel: Dota 2

 5. Lasse Urpalainen – Matumbaman

Matumbaman från Finland är Nordens Dota 2-stolthet, en av värdens rikaste e-sportare och det bara som 22-åring. Med tanke på sin unga ålder har han förmodligen inte hunnit med så mycket annat i sitt liv än att sitta framför skärmen och slakta monster – och det har ju gett resultat.

Har totalt tjänat: Cirka 23 miljoner kronor.

Nationalitet: Finland

Spelar: Dota 2

6. Peter Dager – ppd

Peter Dager är den amerikanske Dota 2-spelaren från superlaget "Evil Geniuses". Likt många andra professionella Dota 2-spelare inledde han sin gamingkarriär med spelet Heroes Of Newerth. Sitt fantasilösa gaming-nick till trots är han även VD för den internationella organisationen för e-sport.

Har totalt tjänat: Cirka 22 miljoner kronor.

Nationalitet: USA

Spelar: Dota 2

7. Sumail Hassan – SumaiL

SumaiL började lira Dota 2 vid samma ålder vi andra lärde oss att cykla. Efter en flytt till USA började 18-åringen snabbt spela för landets högsta liga och blev ganska strax därefter värvad till det ökända Dota-laget "Evil Geniuses".

Har totalt tjänat: Cirka 22 miljoner kronor.

Nationalitet: Pakistan

Spelar: Dota 2

8. Clinton Loomis – Fear

Fear är kapten och delägare i succélaget "Evil Geniuses" och klassas från flera håll som en av Nordamerikas bästa dotaspelare – någonsin. Med en spelstil lika oförutsägbar som en svensk sensommar har han gjort sig ett namn i e-portens Hall of Fame.

Har totalt tjänat: Cirka 20 miljoner kronor.

Nationalitet: USA

Spelar: Dota 2

Mer e-sport från Café!

E-sportlaget Fnatic släpper kläder med Emilia Hult

HeatoN åkte ur Mästarnas Mästare – då är e-sport ingen sport igen

DRKN hyllar gamingkulturen – nya Call of Duty får egen klädkollektion

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:50