Hoppa till innehåll

Tydligen minskar risken för demens om du dricker varje dag

Anaïs González Cruz

Vill du vara frisk på ålderns höst? Då är det tre drinkar om dagen som gäller, påstår forskare. Men ta det med en rejäl nypa salt.

Enligt en stor amerikansk studie minskar ett dagligt alkoholintag risken för demens.

Studien genomfördes vid University of California och följde cirka 1 000 deltagare över 65 i drygt 30 års tid.

Resultaten visade att de som drack upp till tre alkoholenheter om dagen, 5-7 dagar i veckan, levde ett hälsosammare liv som äldre med en lägre risk för demens efter 85 års ålder. Och det är inte lite alkohol, direkt.

– Studien pekar inte bara på en minskad dödlighet, utan även ökade chanser för god kognitiv hälsa i hög ålder, säger läkaren Linda McEvoy i en intervju med Daily Mail.

Dock tros flera andra faktorer förutom alkoholen spela in, så det gäller att ta studien med en rejäl nypa salt. Bland annat tenderar personer som exempelvis dricker vin dagligen att ha en bra utbildning med högre lön och tillgång till bättre sjukvård. Statistik visar också att denna målgrupp generellt röker mindre.

Överdriver du din alkoholkonsumtion ökar du i stället risken att drabbas av alkoholrelaterad demens.

Forskarna rekommenderar alltså ingen att dricka mer baserat på studien.

– En del har hälsoproblem som förvärras av alkohol och andra kan inte begränsa sin konsumtion till ett eller två glas om dagen. För dem har alkoholen bara negativa konsekvenser, säger studiens medförfattare Erin Richard till Daily Mail.

Har det blivit för mycket alkohol under semestern? Så gör du för att inte fastna i semesterdrickandet – håll utkik efter dessa varningssignaler om du har svårt att sluta. 

Artikeln publicerades först på ELLE.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.