Hoppa till innehåll

Dry Januarys godaste alkoholfria drycker

Alkoholfria öler och cider och en frilagd Emil Åreng
Emil Årengs blogg.
Emil Åreng

Omnipollos ostkaka och Golden Ciders jordgubbscider är några av tipsen när Cafés dryckesredaktör Emil Åreng väljer de godaste alkoholfria alternativen just nu.

För några år sedan drog man igång Dry January i Storbritannien och har väl nu de senaste åren verkligen fått fäste även i andra länder. Det är helt enkelt en månad utan alkohol likt Sober October.

Dry January låter ju dock som en hel månad fylld med Dry Martini och kanske är något som skulle passa mig bättre men det här är nog inte för en dryckeskrönikör som har alkohol som sitt jobb utan för er som känner att det här med alkohol kan jag vara utan i en månad utan några som helst problem.

Men vad ska man dricka då om man inte kan suga i sig sitt vanliga intag? Här kommer några favoriter som jag tycker man kan prova och är ni redan nykterister så kanske dessa tips inte kommer som en överraskning, eller så är de det.

OMNIPOLLO, OSTKAKA

29,90 kr, Nr 19032

Nej det kanske inte är helt normales att göra en alkoholfri öl som ska vara inspirerad av ostkaka. Men har Omnipollo någonsin varit med och gjort något som inte sticker i ögonen hos traditionalisterna? Nej, just det och så ska det förbli det är de som gör att dem anses vara en av de bästa bryggerierna i världen i sin genre och den genren är lätt urspårad med hjärtat på rätt ställe. Ostkaka har en härlig syra som inte gör att ögonen tror de är i en snöstorm fylld av lingon utan en fräschör som balanseras upp med hjälp av vanilj och mandelkubb. Väl spelat Omnipollo, väl spelat. Det finns även blåbärssoppa och nyponsoppa om man vill testa det, jag fastnade för den syrliga ostkakan.

PõHJALA, TUNDRA

23,90 kr, Nr 81392

Från Estland med kärlek. De största bryggeriet från Estland och görs av riktigt öl-nördar med med rätt verktyg i lådan. Hyllad av många som en av de absolut bästa alkoholfria ölen som någonsin gjorts och jag kan inte annat än att hålla med. Känns som de jobbat oerhört smart med humlen för att varje sipp klunk gör att man gladeligen suger i sig denna öl på bara någon minut, det kanske inte var deras tanke när de gjorde ölen utan denna ska nog mer funka bra till allt från en vegetarisk gryta till friterad kyckling med våfflor, det senare testade jag och de fungerade oerhört bra, särskilt klockan 12 på en lördag om man inte vill vara salongs lagom till lunchkaffet.

NØNE Ø, SVART/HVIT ALKOHOLFRI MILK

16,90 kr, Nr 80255

En av mina favoriter när det gäller skandinaviska bryggerier är norska Nogne O som översatt till Svenska betyder Naken Ö, det är väl också så man kan förklara deras öl, det är naket och jävligt äkta. Under de åren man har testat deras öl så kan man utan att tveka säga att deras öl håller en väldigt jämn nivå i alla olika stilar av öl de gör och denna är verkligen inget undantag. Hur länge har man inte haft suget att testa en riktigt bra stout som är alkoholfri? Inte jättelänge om jag ska vara ärlig. Jag som måste bara lägga mig ner och njuta av den här ölen, en stout utan alkohol som är helt fenomenal. Sockret får jobba här utan att ta över hela showen utan hjälper bara choklad och kaffe tonerna komma fram till sin rätt, perfekt till någon härligt tung dessert men fungerar lika bra som sin egna lilla dessert. Heja Norge!

GOLDEN CIDER COMPANY, JORDGUBBE

39 kr, beställs via goldencider.com

När jag var liten så fick jag dricka någon slags kombination av äppelmust och jordgubbar som jag efter det inte fått uppleva igen, eller jo det har jag men jag kan inte säga att jag uppskattat det så himla mycket utan mest tyckt det varit åt det artificiella hållet utan att vara så där Will Smith-coolt. Men nu har jag äntligen hittat igen den där smaken jag älskade som barn och det är tack vare Golden Cider Company. Dra åt helvete så gott det är med en riktigt välgjord äppelcider med jordgubbstoner. Tre delar äpple och en del jordgubbe, det behöver inte vara svårare än så för att återuppleva en semi-traumatisk barndom i Bräcke.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.