Efter köttlarmet – här är maten du kan fortsätta äta

Tobias Skagerström  |  Publicerad 2015-10-29 13:27  |  Lästid: 2 minuter

mat

WHO gick i veckan ut och varnade för att korv, bacon och skinka kan orsaka cancer. Det var första gången som FN:s hälsoorgan svartlistade livsmedel som cancerframkallande.

Det viktigaste i världshälsoorganisationens rapport är att du inte ska äta för mycket processat kött, alltså typ korv. Enligt rapporten ökar risken att drabbas av cancer med 18 procent om du äter 50 gram processat kött varje dag – det är drygt två skivor bacon om dagen.

Yngre män är samtidigt de som i nuläget äter mest processat kött, enligt en undersökning som Viktväktarna låtit Sifo göra.

Eftersom köttet nu cancerklassas har flera sagt att det är lika farligt som att röka. Det stämmer såklart inte. Den brittiska tidningen The Guardian skriver att processat kött bara har placerats i samma grupp som tobak, alkohol och arsenik – något du inte heller bör äta för mycket av. Men hur stor påverkan de har är olika. Enligt WHO:s rapport ska man se över sitt köttintag – inte sluta helt. Kött innehåller fortfarande flera viktiga näringsämnen.

Kött är knappast det enda som ger cancer – ”allt” orsakar cancer. Luften vi andas kan orsaka cancer, solen orsakar cancer. Det innebär att du kan äta kött ibland – på samma sätt som du kan vara i solen i bland och andas förorenad luft ibland.

 

Njut av de här 5 rätterna av Cafés matredaktör Jonas Cramby – klicka på bilderna för recepten – men skippa falukorvsmackan efter krogen. Okej?

 

1. Jonas Crambys fantastiska BLT 

mackan

 

2. Jonas Crambys lika fantastiska tacos

tacos

 

3. Den perfekta pizzan

pizza

 

4. Gör din egen korv

korv

 

5. Smarrigaste köttfärssåsen

spaghetti

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-10-30 05:14