Hoppa till innehåll

Café lär dig göra bästa mackorna – sväng ihop en crunchig BLT!

Bli grym på att göra mackor med Cafés Jonas Cramby! Vi levererar tre saftiga recept från hans bok Mackor. Näst på tur är BLT – här i en pimpad version med rostade tomater. * * * Ju enklare macka, desto bättre ingredienser är det som gäller. Men vad gör du om du blir sugen på … Continued

BLT-macka-cramby

Bli grym på att göra mackor med Cafés Jonas Cramby! Vi levererar tre saftiga recept från hans bok Mackor. Näst på tur är BLT – här i en pimpad version med rostade tomater.

* * *

Ju enklare macka, desto bättre ingredienser är det som gäller. Men vad gör du om du blir sugen på en blygsam BLT och har riktigt bra bacon hemma men det inte råkar vara en av de ungefär två veckor om året som svenska tomater faktiskt smakar något?

Jo, du ugnsrostar körsbärstomater för att maxa tomatsmaken och kompletterar med färska för att få upp fräschören.

Sugen på att baka brödet själv? Klicka här för receptet till pain de mie. Här hittar du receptet på en smaskig club sandwich.

BLT

4 personer

12 körsbärstomater

6 vitlöksklyftor

1 ½ dl majonnäs

1 kruka basilika

300 g bacon av bästa sort

8 skivor pain de mie

(ca 1 ½ cm tjocka)

1–2 kvisttomater

4 blad isbergssallad

olivolja

salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 150 grader. Halvera körsbärstomaterna och ta ut kärnorna. Häll på lite olja, salt och peppar och rosta dem sedan cirka 45 minuter, eller tills de blir skrynkliga och lite karamelliserade. Släng med vitlöken till majon också när du ändå håller på, vettja. Skal och allt.

2. När tomater och vitlök ser fina ut tar du ut dem. Pressa ut den nu krämiga vitlöken ur skalen och mixa med majo och basilika. Stek baconet i en het stekpanna och låt rinna av på lite papper. Lägg salladen i isvatten för att maximera crunch och fräschör.

3. Nu är det dags att montera mackan. Detta gör du genom att rosta bröd­skivorna på en sida i en teflonpanna. Den rostade sidan ska sedan vändas inåt mackan för att ge crunch och försvar mot majon och den mjuka utåt för att det ska bli lent och mysigt i munnen. Det är sånt som är viktigt för oss mackälskare. Bred basilikamajo på den rostade sidan av mackan, lägg på salladsblad, bacon, och både skivad färsk och bakad tomat. Avsluta med att lägga på en majobredd brödskiva till, skär i trekanter och hugg in.

* * *

Som Caféläsare kan köpa boken Mackor till specialpriset 189 kronor. Ange koden mackor när du beställer boken så får du den till nedsatt pris. Klicka här för att komma till erbjudandet – och gör en BLT medan du väntar!

Jonas Cramby

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.