Hoppa till innehåll

Elon Musk utvecklar ett chip som streamar musik direkt till hjärnan

Markus Aamisepp

Hejdå hörlurar!

Nu är han igång igen. Ja, den sydafrikanske entreprenören som står bakom bilmärket Tesla, rymdturismbolaget Space X och hyperloopsystemet uppmärksammas ofta i och med hans extremt ambitiösa och provocerande natur. Inte minst syntes det när han visade sitt stöd för den instabila rapparen och sneakermogulen Kanye Wests presidentkandidatur. Eller när han oseriöst lanserade ett par röda shorts för att hetsa sina Tesla-investerare.

Nu har Elon Musk sträckt ut ännu en av sina tentakler och tagit tempen på neuroteknik – alltså forskning som går ut på djup hjärnstimulering genom att använda teknik. Det genom att med sitt företag Neuralink utveckla ett chip som enligt honom själv ska kunna streama musik direkt till hjärnan.

Och med detta besked är vi alla ett steg närmare att förkroppsligas med Arnold Schwarzeneggers Terminator-karaktär.

Företaget, som funnits sedan 2016, har endast haft ett officiellt evenemang där de presenterat hur deras hjärnstimulerande teknik fungerar. Under presentationen, som tog plats förra året, berättade entreprenören själv att de höll på att utveckla en slags ”symaskin” som kan koppla ihop hjärnan med en dator genom att häfta fast ett chip på det komplexa organet.

Den (låt oss vara helt ärliga – skrämmande) tekniken ska först användas för att hjälpa människor med hjärnsjukdomar som Parkinsons. Men det slutgiltiga målet är att ge människor en chans att tävla mot den ständigt utvecklande och avancerade artificiella intelligensen, skriver tidningen Independent.

Om allt går rätt till kommer du alltså med chippet kunna styra en dator med bara hjärnan. Något Elon Musk påstår att en apa vid ett test redan gjort.

Ja, då vet vi. I framtiden kommer blir vi alla cyborger – men åtminstone slipper vi släpa med oss hörlurar överallt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.