Hoppa till innehåll

Teslas robot kan ta ditt jobb redan nästa år: ”Ingen Terminator”

Elon Musk inklippt framför en människoformad robot.

Teslas nya robot ska göra jobben som är för tråkiga, eller farliga, för en människa. Elon Musk hoppas börja producera roboten Optimus redan nästa år men alla är inte övertygade.

Året är 2022 och vi har fortfarande inte nått punkten då allt arbete utförs av robotar och människofolket är fria att ägna sig åt att äta glass. Dåligt. Men misströsta ej kära teknikoptimist, nästa år kan det första steget mot en sådan framtid tas. Då hoppas nämligen Elon Musk och hans underhuggare påbörja produktionen av roboten Optimus.

Under ett en presentation i samband med öppnandet av en ny Teslafabrik i Texas, dök den excentriske miljardären upp på scen i en cowboyhatt (vad annars?) och delade med sig av mer detaljer om Optimus.

”Det finns en chans att vara i produktion av version ett av Optimus, förhoppningsvis nästa år” sa Musk under eventet som passande nog gick under namnet Cyber Rodeo.

Foto: Getty

Ännu har inte Tesla visat upp någon fungerande prototyp av Optimus och det är oklart hur sofistikerad den är i detta skede. Den människoliknande roboten ska hur som helst vara 1,73 m lång, väga 57 kg och kunna lyfta saker så tunga som 68 kilo.

Målet ska vara att Optimus ska kunna utföra ”farliga, repetitiva och tråkiga” uppgifter så att människor kan fokusera på andra arbeten. Musk själv har så höga tankar om knegarroboten att han menar att den kommer ”förvandla världen i ännu större grad” än Teslas bilar.

Musk har tidigare delat med sig om sina farhågor kring AI-tekniken och till med hävdat att ”AI är mycket farligare än kärnvapen”. Därför var han under presentationen noga med att poängtera att de kommer se till att Optimus är säker med en passande popkulturell referens: ”inga Terminator-grejer”. Optimus ska inte heller kunna förflytta sig snabbare än 8 kilometer i timmen, så det kommer gå att springa ifrån den (huga!).

Alla är däremot inte lika övertygade. AI-forskaren och entreprenören Gary Marcus säger till CNBC att han skulle kunna sätta pengar på att ingen robot kommer kunna utföra människosysslor vid slutet av 2023.

”Tesla har inte ens efter åratal av ansträngning ens kommit i närheten av att lösa en relativt simpel uppgift (att köra). Att hävda att en robot som ännu inte visats upp publikt ska kunna lösa mänskliga sysslor inom två år är befängt”.

Om det skulle vara så att Tesla inte uppnår sitt optimistiskt satta mål är det inte första gången Musks löften inte infrias. Exempelvis sade han under ett event i april 2019 att han var väldigt säker på att Tesla skulle ha en miljon robottaxis på vägarna 2020, robottaxis som ännu inte synts till.

Återstår alltså att se om nätjättarnas lager kommer bemannas av robotar redan nästa år. Att döma av tweeten ovan verkar den redan bemästra Twitter, kanske är det just twittrandet Musk menar med farliga, repetitiva och tråkiga sysslor?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.