Hoppa till innehåll

Emil Åreng listar sina spritiga guilty pleasures

Vilken dryck får egentligen Cafés dryckesredaktör Emil Åreng att känna sig som en 68-årig kvinna från Evertsberg? Här listar han sina alkoholrelaterade guilty pleasures.

Ni vet ju att man alltid brukar slänga sig med guilty pleasures i matväg men man undrar ju vad det betyder i spritväg (gör man det?). I min alkoholfyllda värld så finns det ju verkligen några kronjuveler man kan dricka sig själv under bordet med, men som andra människor skulle ifrågasätta hela vägen till spritbanken. Här kommer i alla fall de grejer jag inte skäms för att dricka men heller inte skulle tvinga någon annan att göra.

Southern Comfort

Samma år som Grand Hotel drog igång 1874 så startade också Southern Comfort sin produktion, tror ni att det är en slump? Det är helt korrekt men fortfarande är det ju något som societeten druckit när de tyckt att whiskyn är för stark eller för stökig. Nu vet jag inte hur mycket whisky som är kvar i ”Sadda Kaffa” som man kallar det hemma i Bräcke men det är fortfarande en Sprity Pleasure jag gärna dricker för att komma tillbaka till 1874.

Marinella

Detta finska vidunder som låter som någon Evert Taube konstant sjöng om är ett mirakel från Finland som verkligen ingen från Finland är stolt över. Jag är däremot en person som fortfarande tycker att det inte alls smakar som Trocadero om man blandar Marinella med sockerdricka. Å andra sidan är jag inte heller en 68:årig donna från Evertsberg som gillar Silja Line, men en sak har vi gemensamt jag och gudinnan från Evertsberg. Vi dricker Marinella som det vore en iskall Trocadero i en 33:cl glasflaska. Nu i PET:flaska.

Sheridan’s Original

Hur fan kan det komma sig att ingen gjort en liknande variant? Tänk er senap och ketchup i samma flaska liksom. Kaffe- och gräddlikör är i alla fall Sheridan’s specialitet och är ett måste på alla taxfree-resor för ovan nämna donna men den finns också på Bolaget kan jag meddela, så du kan få känslan av total genialitet på flaska där du slipper köpa både Kahlua och Baileys i en 2in1 förpackning som är Systemets svar på Ullared.

Fireball

Eftersom jag älskar smaken av kanel i käften så att man dricker sig till Nyhetsmorgon anno 2013 (smal referens) så finns det någon magiskt över Fireball som är svårförklarat. Det är så ofantliga mängder socker som möts med kanel att klockorna stannar och att det är en Sprity un-Pleasure är bara förnamnet. Har du testat Fireball Challenge? Gör inte det. 

Läs mer: ”4 svenniga mat- och dryckeskombinationer jag dör för”

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.