Hoppa till innehåll

Emil Forsberg: ”Jag älskar Gucci, det ska man inte vara blyg för att säga”

Markus Thunberg

En utdragen magmuskelskada, ett påstått storbråk med klubblagstränaren och ivriga missnöjesrykten. Det har varit en lång vinter för Emil Forsberg – men inför VM har precis allting börjat vända. För Café berättar mittfältsgeneralen om sitt nya självförtroende och känslorna inför det stora mästerskapet.

Den här onsdagen i slutet av mars vaknar Emil Forsberg på hotellet på Karlavägen i Stockholm med 30 utropsteckenskryddade sms i inkorgen. Samtliga kommer från Hasan Cetinkaya, Emil Forsbergs agent. Bakgrunden är att den tyska tabloidtidningen Bild kablat ut den explosiva nyheten att den svenska mittfältsstjärnan gormat ”fuck off” – två gånger – till det egna klubblaget Leipzigs tränare Ralph Hasenhüttl. Nyheten sprider sig som en skogsbrand i svenska medier lagom till morgonkaffet. Med tanke på den senaste tidens rykande heta rykten om Emil Forsberg – att han vill byta klubb, att han är missnöjd med laget och att han fejkat skada för att slippa spela – är det här är en situation som tarvar ett geschwint ingripande från Team Forsberg.

Någon ljudupptagning av den påstådda dispyten finns dock inte och den norrländske fotbollsknegaren skulle aldrig uttrycka sig så, försäkrar agenten. Det dröjer inte längre än till lunch innan Forsbergs stab fått de nyhetshungriga tyskarna att radera artikeln och dessutom skriva en i sammanhanget ovanlig ursäkt. Vi träffar Emil senare samma dag. Vänskapsmatcherna mot Chile och Rumänien väntar runt hörnet. Han är glad, medgörlig och lättsam. Inget tyder på att morgonens skriverier har krusat den Forsbergska ytan. 

Skrek du ”fuck off” till tränaren? 

Emil Forsberg ler brett.

– Inga kommentarer. 

… okej, vi lämnar det. När ni fotbollsspelare får frågor om flyttrykten brukar svaret låta ungefär ”jag tänker jag inte på det, vi får se vad som händer”. Men handen på hjärtat: Hur mycket hoppades du på en flytt till favoritklubben Liverpool när det skrevs som mest förra sommaren och i vintras?

– Gör man det bra som spelare så kommer ryktena att komma, så är det i den här branschen och så kommer det alltid att vara. Alla fotbollsspelare har drömklubbar, sen är det en annan sak om det går eller inte. 

Vill du utveckla det?

– Jag har ett kontrakt och måste respektera det, allting måste skötas professionellt och det har jag aldrig haft något problem med. Vi får se, man vet aldrig vad som händer i fotboll. 

Var det din skada i januari som satte stopp för flytten?

– Nej det var det inte, absolut inte. Det berodde ingenting på det, absolut inte. 

Hur känns kroppen nu då?

– Det känns jättebra. Jag är tillbaka nu. 

Den svenske mittfältsstjärnan har gjort stor succé i tyska Leipzig. SKJORTA, Schnayderman’s. BYXOR, Oscar Jacobson. KLOCKA, Victorinox. SKOR, Rizzo.

Emil Forsberg var med och tog upp GIF Sundsvall till allsvenskan 2011. En Malmö FF-vända senare landade han 2014 i tyska storsatsningen Red Bull Leipzig. Efter ett par säsonger i andradivisionen slutade laget tvåa i Bundesliga 2017 och succén var ett faktum. Emil har hyllats som en av lagets viktigaste kuggar och är odiskutabelt Sveriges största stjärna inför sommarens VM i Ryssland (åtminstone så länge en viss trollkarl från Rosengård står utanför truppen). Hade det inte varit för den där mystiska magmuskelskadan som drabbade Forsberg runt årsskiftet menar många – oaktat vad Forsberg själv säger – att han hade sålts till ett större klubblag under januarifönstret. I stället var han borta från spel i tio matcher. Det blev en Game of thrones-lång vinter för den svenska assistkungen. 

Det var väldigt luddigt kring skadan och talades om en konflikt mellan dig och tränaren. Vad har du att säga om det?

– Haha, nä det är bara pappskallar som skrivit det. Det var någon läkare som tyckte det var jättekonstigt att jag var borta så länge men han visste inte ens vilken skada jag hade och han känner inte mig. Sånt får man alltid ta med en nypa salt. Det är personer som bara vill hitta på saker för att skapa rubriker, det var oerhört konstiga påståenden. 

Hann du tänka ”fan nu kanske VM ryker” vid något tillfälle? 

– Nej, men det var småläskigt när ingen visste hur lång tid det skulle ta att bli frisk. Samtidigt hade jag hela tiden inställningen att bli frisk, att jag skulle spela VM. 

Vilken är den största skillnaden i truppen jämfört med EM 2016?

– Det är ett helt nytt tänk i och med att många har försvunnit. Alla har fattat att vi behöver göra 100 procent för att vi överhuvud taget ska ha någon chans att vinna någon match. Vi har gjort det tillsammans varje gång och det har varit viktigt.

På vilket har du påverkats?

– Vi tappade otroligt många framträdande spelare inför det här VM-kvalet och då förstod vi att vi alla behöver ta större ansvar om vi ska lyckas. Och det har vi gjort.

Hur ser du på din roll i landslaget inför och under VM?

– Jag är en lugn och trygg norrlänning och gör inte så mycket väsen av mig. Det är väl klart jag har en viktig roll i laget och jag känner att jag klivit fram mycket det här året. 

Ja, hur har du utvecklats som spelare?

– Jag har utvecklats otroligt mycket på alla möjliga plan. Jag känner själv att jag tar mer ansvar både på och utanför plan, jag tar exempelvis ett stort ansvar på fasta situationer, både i Leipzig och i landslaget.

Vilka spelare i de andra lagen i gruppen har du störst respekt för?

– Jag har inte superkoll på Sydkorea och Mexiko. Men Timo Werner (anfallare i Leipzig) har gjort en fantastisk säsong. Toni Kroos (mittfältare i Real Madrid) och Mesut Özil (mittfältare i Arsenal) är världsklasspelare och blir en tuff nöt för oss, men jag har ingen ångest inför att möta dem. Vi har mött världsspelare tidigare och det har inte skrämt oss. Det ska bara bli roligt. 

Om Zlatan är frisk och i matchform, ska han spela VM?

– Det är helt rätt att ställa frågan, jag menar en frisk och kry Zlatan tillför alla lag någonting, det vet vi sedan innan. Det tror jag alla sagt och så kommer det alltid att vara. Sen är det upp till honom och Janne som är förbundskapten att ta det beslutet, det blir mellan dem i så fall. 

Hur redo är du att axla rollen som landslagets stora stjärna, om Zlatan inte kommer med, med all den press det innebär?

– Det känns jättebra inför VM. Jag har bra kontakt med Leipzig och med landslaget och har fått spela många viktiga matcher. Jag har inga problem med att folk ser mig som en stjärna. Jag ser mig själv som en spelare som kan avgöra och vara med och vinna.

Hur skulle du beskriva Janne Andersson vid sidan av fotbollen?

– Det är en otroligt social person som jag inte har några problem att prata med. Han har lätt till skratt och rolig humor. Honom skulle jag kunna diskutera allt med, både på och utanför fotbollsplan. 

Och som förbundskapten?

– Han är fantastiskt duktig och kompetent. Han visste redan vad han skulle göra innan han tog över landslaget och det har han tryckt på sedan första matchen mot Holland. Han har gjort ett fantastiskt jobb med oss och jag tycker att resultaten talar för sig själv, man behöver inte prata om så mycket annat. Det är en fantastiskt duktig coach som har gjort helt rätt grejer. 

Vilka umgås du mest med i landslaget?

– Jag har känt både ”Ponne” (Pontus Jansson) och Robin Olsen sedan tiden i Malmö FF, så det är dem jag umgås mest med. 

Vad tycker du själv att du bidrar mest med i laget just nu?

– Jag är en klassisk tia som gillar att röra mig in i banan och sätta mina lagkamrater eller mig själv i bra lägen. 

Din agent har sagt att han jobbar mycket med ditt självförtroende. För en utomstående kan det låta som Mia Törnblomskt mumbojumbo, hur funkar det?

– Han har väl tryckt på att jag ska inse hur bra jag är och bygga vidare på det hela tiden. När man är yngre försöker man alltid se sig själv utifrån, man söker bekräftelse och det behöver man inte göra. Så länge tränaren är nöjd med det man presterar, och man själv är nöjd med det man presterar, behöver man inte bry sig om något annat.

Hur funkar det i praktiken?

– Hasan har lärt mig att inte vara rädd för någonting, att bara kliva ut på banan och göra det jag ska göra. Då kommer allting att lösa sig. Går du ut och känner att det inte är riktig bra, då har du redan förlorat matchen.

KAVAJ, Filippa K. SKJORTA, Schnayderman’s. BYXOR, Oscar Jacobson. KLOCKA, Victorinox. NÄSDUK, Eton.

Tyska Leipzig är en stad ungefär lika stor som Göteborg. Där bor Emil med frun Shanga, som väntar parets första barn i höst, och deras hund. 

Vad är det sämsta med att bo i Leipzig?

– Det är få bra restauranger i stan. Vi går på ett ställe som heter Steaktrain och så finns det ett ställe som heter Shiki, men det är ungefär allt som finns. 

Förra säsongen var du fullkomligt lysande i Leipzig och gjorde flest assist i hela Europa. Får framspelare för lite uppskattning i toppfotbollen?

– Nä, jag tycker det har blivit bra nu till slut. Det har blivit mer statistik kring allt som händer på planen, kring hur mycket man löper på en match och så vidare. Oavsett om du gör mål eller en assist så spelar det inte så stor roll längre, det är ungefär lika. 

Många fotbollsintresserade har stört sig på Red Bulls ägarskap i Leipzig, för mycket pengar och för lite hjärta. Hur är det läget nu?

– Samtidigt är det jättemånga som fått förståelse för det vi gör, men folk kommer alltid att ha åsikter.

Ångrar du flytten dit?

– Nej. Jag vet att jag tog ett perfekt steg, även om 95 procent av Sverige tycker något annat. Jag har aldrig tvivlat på mitt beslut. Sen vad folk säger om Leipzig hit och dit, det är ingenting jag lägger någon energi på. 

Med tanke på folks åsikter, hur viktig var andraplatsen i ligan i fjol?

– Den var viktig, när jag skrev på för klubben var målet att gå upp och att spela i Champions League och det lyckades vi göra inom två år. 

Ja, lagkamraten Naby Keita är klar för Liverpool efter säsongen, Timo Werner kanske försvinner bort och detsamma har ju gällt dig. Vad tror du händer i Leipzig om ni tre försvinner från klubben?

– Det är så klart ett stort ansvar på oss när Naby försvinner, det är en fantastisk fotbollsspelare. Han går till en av världens bästa klubbar och kommer att utvecklas ännu mer där. Gällande Timo får vi väl se. Jag själv trivs jättebra i Leipzig. 

Emil Forsberg i skjorta
Efter VM i Ryssland väntar ett nytt äventyr för Emil Forsberg, till hösten ska han bli pappa för första gången. SKJORTA, Schnayderman’s. BYXOR, Oscar Jacobson.

Emils mamma (frisör) och pappa (före detta fotbollsspelare och brandman) bor fortfarande i Sundsvall. Emil följer ”giffarna” noga. Just nu bygger Emil Forsberg och hans fru ett hus på Alnö. 

Det väckte viss uppståndelse när du dök upp i en färgglad jacka från lyxmärket Gucci i Sundsvall. Sportjournalisten 

Patrick Ekwall skrev att du ramlat i fotbollsproffsträsket. Kommentar?

– Han var förmodligen bara avundsjuk på jackan, det var väl därför han sa det? Jag hittar någonting jag tycker om och sedan tar jag på mig det, det är inte mer med det. 

Har du ett favoritmärke?

– Jag älskar Gucci, det ska man inte vara blyg för att säga. Nästan alla har Gucci på sig nu, jag gillar deras hoodies och T-shirts, de passar mig perfekt. 

Huset då, det blir pråligt?

– O-ja! Det är där vi stoppar in pengarna.

Emil visar ett klipp på mobilen, det är Shanga som filmat byggarbetsplatsen. 

Stämmer det att din fru Shanga bestämmer allt i ert hem?

– Ja, det stämmer. Det gör hon och det är bara rätt. Hon har en fantastisk smak så jag överlåter allt till henne. Jag har alltid trivts otroligt bra överallt där jag bott med henne, så det är lugnt. 

Vilka är dina husliga områden då?

– Jag vet inte, jag tar hand om disken. Sätter in i diskmaskinen och så där, försöker plocka rent på borden. Men samtidigt gör hon ju också det, så det är svårt att säga att det är mina områden för jag gör ju ganska lite ibland faktiskt. Jag är dålig, men försöker i alla fall. 

Du träffade din fru på Lunarstorm (alla under 25: googla). Ni har med andra ord varit ihop väldigt länge?

– Ja, det blir tio år i år. Då är vi bara 26 och 27, så du kan tänka dig. Och vi har känt varandra sedan innan också. 

Hur gick det till?

– Vi gick på samma skola och jag såg henne där. Sen skrev jag på Lunarstorm och frågade om hon hade MSN. Resten är historia. 

Vad betyder hon för dig?

– Hon betyder allt. Hon ska bli mamma till mitt första barn och jag är gift med henne och hon har varit med från första början. Även när jag inte satsade på fotboll var hon där och stöttade mig och jag är glad att få ha henne. 

Hur känns det att bli pappa snart?

– Det känns helt fantastiskt men jag har väl inte riktigt fattat det än. Det kommer väl senare när man ser hur Shanga växer och magen växer. Det är fantastiskt att vara med om den resan tillsammans med henne. Vi gläds något enormt över det såklart. 

Orolig?

– Det är klart att jag hoppas att allt går bra för barnet och för Shanga. Och att jag är där, för som fotbollsspelare har man alltid ett körigt schema. Men jag kommer att vara där. 

Men först väntar VM. Vad är en rimlig förhoppning att ha på landslaget i mästerskapet?

– Vi har vunnit mot Frankrike och slagit ut både Holland och Italien. Självklart ska man ha krav på oss, jag tycker vi har förtjänat det. 

 

EMIL FORSBERG OM SIN STIL

Vad bränner du dina proffspengar på?

– Jag gillar klockor, jag gillar kläder och min fru gillar också kläder. 

Hur skulle du själv beskriva din stil? 

– Jag är enkel av mig. Gillar att ha på mig fina jeans, sneakers och hoodie med en bomberjacka till. Jag gillar kostym, men är nog lite för lat för att ta på mig det. 

Vem tycker du själv klär sig bäst i landslaget?

– John Guidetti klär sig bra, det får jag ändå säga. 

CREDITS

FOTOGRAF: Andreas Kock/ Camera Link STYLING: Emine Sander GROOMING: Pari Damani/ Agent Bauer

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.