5 saker vi vill se i ödesmatchen mot Estland

Emil Forsberg och Viktor Gyökeres i svenska landslaget.

Det är dags att en Jens Cajuste-figur tar tag i innermittfältet.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-09-05 14:20  |  Lästid: 3 minuter

Sverige står på ynka tre poäng efter tre matcher i EM-kvalet. Efter den solklara 0–3-förlusten mot Belgien på Friends och sommartorsken med 2–0 borta mot Österrike är det resultatmässigt krisläge i gruppen. Sverige måste i princip vinna alla sina återstående matcher för att ha en möjlighet att nå EM.

Den här landslagssamlingen möter Sverige först Estland borta på lördag 9 september och därefter Österrike hemma på Friends Arena tisdag 12 september. Eftersom mästerskapssomrar med svenskt deltagande är bland det bästa och roligaste som finns så vill vi efter herrarnas VM-miss senast hemskt gärna ha en mästerskapssommar med svenskt deltagande att se fram emot 2024. Men då måste mycket förbättras.

Här är fem grejer vi gärna ser i matchen mot Estland.

1. En mitt-mitt som äger mitten

Jens Cajuste har flyttat till regerande italienska ligamästarna Napoli. Nu är det dags att han får visa sina kvalitéer i landslaget. Foto: Getty Images

Glöm backlinjen. Sveriges största problem de senaste åren är det centrala mittfältet. I flera år har vi förlorat kampen om mitt-mitten mot likvärdigt, bättre och dessvärre ibland även sämre motstånd. Det påstods att Kristoffer Olsson, som lämnat återbud till den här samlingen på grund av skada, skulle vara spelaren som gav oss konstruktivitet i de centra leden, men i landslaget har han varit en skugga från sitt gamla jag på sistone. Mattias Svanberg? Vill mycket, men prestation har hittills varit för varierande. Det enda svaret vi kan hitta i truppen är Jens Cajuste. Han har lidit av samma svajiga prestationer som Svanberg i landslaget, men nu är det på tiden att Napoli-svensken visar sin fulla tvävägspotential och kliver in och äger mitten.

2. Stjärnor som leverar

Foto: Getty Images

Är det spelsystemet eller vad är det? Alexander Isak har inte kommit till sin rätt i landslaget på många matcher nu. Dejan Kulusevski bökar runt på planen och har varit den bättre av de två Premier League-stjärnorna, men hur är det med poängleveransen? Nu är det läge att höja sig. Bojan, och folk, skriker efter Jesper Karlsson, men är det inte dags att Janne ger en annan stjärna mer speltid? Anthony Elanga har i sina senaste inhopp varit en hypereffektiv målgörare i landslaget och med sin fart kommer han garanterat att komma till potentiellt målgivande lägen mot Estland. Ge Elanga mer än tio minuter. Vi behöver effektivitet.

3. Stabil backlinje

Är Emil Holm landslagets nya Mikael Lustig? Foto: Getty Images

Det går att förstå Janne Anderssons frustration med backlinjen. Han har en spännande trupp, men de spännande spelarna är främst av offensiv karaktär och truppen är obalanserad. Speciellt när landslaget inför varje samling drabbas av en eller två sena återbud av startspelare i försvaret. Så även denna gång, vilket gjort att Malmö-bänkade veteranen Martin Olsson (som förvisso var bästa backlinjesvensk mot Österrike) är med igen. Nä, nu vill ha stabilitet för första gången sedan början av VM-kvalet 2021: En Lindelöf som slutar vara misstagsbenägen, en atletisk Hien som tar steget från lovande mittbackskollega till given bredvid Lindelöf och en Emil Holm som på Lustig-sätt lägger beslag på högerbacken mot Estland och i tio år framöver. Stort frågetecken för vänsterbackspositionen när Augustinsson som vanligt är skadad. Vågår Janne testa Ken Sema?

4. En 20 minuter lång vinstanalys av ”Mini-Foppa” i studion

Foto: Getty Images

Efter VM i Ryssland 2018 var det svårt att se att Gucci-Foppa skulle vara den bästa och mest intressanta intervjusvensken efter landslagsmatcher. Men här är vi fem år senare. Emil Forsberg har hittat ett lugn, ger alltid en bra analys och hanterar kritiska frågor på ett rakryggat och alldeles strålande sätt. Det vore ju för väl om han kunde få stå för en positiv matchanalys någon gång.

5. Olof Lundh smyger förbi en Viaplay-kamera i utstickande huvudbonad

Bältesspännen, armband och för några år sedan en perfekt polarexpeditionsmössa. Olof Lundh har, eller snarare hade, för vana att hamna i modemässigt strålkastarljus. Tråkigt nog var det alltför längesen. Café hoppas att Lundh tar tillfället i akt glida förbi en kamera från det sändande bolaget Viaplay i valfri utstickande huvudbonad. Gärna Stetsonhatt. Boots on the ground i Tallinn!

Klockan 18.00 lördag 9 september är det avspark i EM-kvalmatchen mellan Estland och Sverige. Matchen visas på TV6 och i Viaplay.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-07 15:35