Hoppa till innehåll

En skimrande tolkning av klassikern från 2001 – här är veckans bästa låt

Bandet Royel Otis och omslaget till Sophie Ellis-Bextors Murder on the Dancefloor.
Joakim Almén

Hajpade australiensiska bandet Royel Otis cover på Sophie Ellis-Bextors hit ”Murder on the Dancefloor” är den enda låten du behöver i helgen.

Det ligger ett lätt Inception-moln över den här hyllningen, för det krävs lite bakgrund. Och vi börjar med originallåten: Murder on the Dancefloor – brittiska popdrottningen Sophie Ellis-Bextors hit från 2001 som helt plötsligt har hörts överallt under sluttampen av 2023 och början av 2024.

Likt många låtar som får en andra vår – ett hyggligt färskt exempel är Kate Bushs Running Up That Hill i Stranger Things – och börjar klättra på streaminglistorna har låten varit med i en aktuell film eller tv-seriesnackis av stort mått.

I Murder on the Dancefloors fall kan den plötsliga populariteten förklaras med filmen Saltburn. Gott så, Ellis-Bextors femplus-låt förtjänar all kärlek även idag.

Men det slutar inte där. För nu har klassikern tagits till ytterligare en nivå i radiostationen Triple J:s långkörare Like A Version, dit populära artister och band, oftast från Australien, kommer och spelar en eller två covers live.

Det är hajpade australiensiska gitarrpopbandet Royel Otis som med hjälp av drivande trumspel som trumfar originalet, snygga körer och en unikt vacker röst och sånginsats från vokalisten Otis Pavlovic förvandlar originalet till en – om möjligt – ännu bättre låt.

Café säger som flera av kommentarerna till videon på Youtube – upp med skiten på Spotify, bums!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.