Hoppa till innehåll

Erik Videgård: Därför ska du alltid värma lime i mikron

Foto: Pressbild och Getty Images

Ta din matlagning till nästa nivå med Nyhetsmorgonprofilens lika smarta som otippade knep.

Folkkäre kocken bakom krogar som East, Videgård och Fjäderholmarnas Krog kom tidigare i höst ut med kokboken Videgårds bästa recept: Vietnam. Här bjuder Erik Videgård på sina fem absolut bästa hacks för alla hemmakockar.

Erik Videgårds fem bästa kökshacks

1. Värm stekpannan först

Stekpanna på spis med stekspade i.
Foto: Getty Images

”Värm alltid stekpannan innan du har i neutral olja då riskerar inte att något bränner fast. Smör och fin olivolja är smaksättare som tillsätts sent i processen.”

2. Fritera i hög temperatur

Pommes frites i bubblande olja i fritös.
Frying fries.

⁠”Fritera alltid över 150°C annars fungerar det du friterar som en svamp och suger upp oljan. Den perfekta pommes fritesen friteras först i 160° sedan får den vila och friteras klart i 190°.”

LÄS ÄVEN: Stefan Ekengren: Därför ska du sluta skala din potatis

3. Spara räkskalen

En hög räkor.
Foto: Getty Images

”Ha en stor zip-lockpåse i frysen där du lägger alla skal från räkor, kräftor och hummer, det blir bas till underbara soppor och såser. Det är i huvudena den mesta smaken sitter.”

4. Mikra limen

En hög limefrukter

”Kör limen i micro 30 sekunder innan du pressar den så får du ut dubbelt så mycket juice. Glöm inte att zesta skalet som ger limesmak utan syran.”

LÄS ÄVEN: Stjärnkocken: Därför ska du äta McDonalds cheeseburgare upp och ner

5. Skippa tillsatserna

En röd burk Laoganma Crispy chilli in oil

”Köp crispy chili oil utan tillsatser som lök, bönor, jordnötter, de börjar snabbt härskna. Tillsätt istället det du vill till neutral chiliolja.”

Läs även:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.