Kritiker hyllar Martin Scorseses The Irishman: ”Bästa filmen sen Goodfellas”

Martin Scorseses gangsterepos vi väntat lite för länge på landar snart på Netflix och bioduken. Men lever filmen verkligen upp till sin enorma hajp? Jodå, iallafall om man vill gå på orden från filmkritikerna som redan sett den.

Marlon Appelgren | Foto: Netflix  |  Publicerad 2019-11-08 11:16  |  Lästid: 2 minuter

Med sin stjärnspäckade skådespelartrio av Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci har höstens kommande gangsterdrama The Irishman blivit ansedd som ett mästerverk redan innan filmen släppts på bio. Martin Scorseses efterlängtade Netflixrulle har till slut landat på biodukarna i USA, och medan vi ivrigt väntar på en premiär i Sverige finns det en del recensioner där ute att ta del av – som en försmak på vad som definitivt är en av höstens mest omtalade och påkostade filmer.

Se trailern till The Irishman här!

The Irishman baseras på boken I Heard You Paint Houses av Charles Brandt och handlar om Frank ”The Irishman” Sheeran som under många år arbetade som yrkesmördare och lystrade till maffiabossen Russell Bufalino och den ikoniske Jimmy Hoffa. Enligt Brandts bok där Sheeran själv intervjuas blev han i slutändan beordrad av Bufalino att mörda Hoffa, vilket han enligt honom själv gjorde. Filmen har varit på gång i över tio år nu, och det har hunnit gå mer än tre år sedan Netflix offentliggjorde att man valt att kliva in som producent för den omsusade filmen.

I filmen gräver Scorsese djupare i genren som han själv varit upphovsman för, och det är väl inte så mycket av en överraskning att den mötts av ovationer för sin ensemble av skådespelare och talanger bakom kameran. Café plockar ut reaktionerna från filmkritikerna som redan sett och tyckt till om gangsterdramat.

”The Irishman ligger någonstans mellan 4 och 5 poäng, men skickligheten bakom berättandet, skådespeleriet, historieaspekten, de återskapade miljöerna och sinnesstämningen gör att det blir full poängpott.”
– Moviezine


”Martin Scorsese har återvänt med sin bästa film sedan Goodfellas och en av sina bästa filmer någonsin.”
– The Guardian


”Det känns som ett kast till regissörens guldålder, särskilt med återföreningen av två av hans största medarbetare, De Niro och Pesci. Och även om det kan vara första gången han arbetar med Pacino, är skådespelaren fortfarande en titan av genren.”
– The Independent


”Martin Scorseses The Irishman är en kall, förtjusande, långvarig knockout – ett majestätisk epos med is i sina vener.”
–  Variety


”The Irishman” visar på Scorseses elegans för gangsterfilm. I varje centimeter av vägen avmystifierar han maffians glamour och strippar ner fasaderna, tills det inte finns något annat än ett olycksbådande tomrum kvar.” 
– LA Weekly


Här kan du se The Irishman på bio i Sverige

Stockholm: Bio Capitol
Göteborg: Bio Capitol
Malmö: Biograf Spegeln

The Irishman släpps på bio 22 november och landar på Netflix 27 november.

Källor: The Guardian, LA Weekly, Variety, The Independent, Moviezine

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-11-08 12:30