Hoppa till innehåll

Expertens tips: ”Så köper du snyggaste vintageklockan”

Tom Cehlin Magnusson

Klockexperten Carl Hallvarsson tipsar om hur du fyndar din begagnade drömklocka.

Precis som i modebranschen är det många klockintresserade som blickar mot vintagevärlden i stället för att jaga nya släpp och kollektioner. En vettig hållning när konsumtionshjulet snurrar allt snabbare, och en stilig investering därtill: vintageklockor kan vara en vettig investering pengamässigt – men också stilmässigt. Patinerade läderarmband och smakfullt blekta boetter berättar en historia om klockan – och i förlängningen om dess bärare.

Carl Hallvarsson jobbar på stilmedvetna butikerna Brandstationen och Herr Judit på Södermalm i Stockholm som säljer stilsäker vintage inom allt från inredning, mode till, ja, just klockor. I höst släpper han en bok om klockor, med inriktning mot vintageklockor – Klockboken.

Carl Hallvarsson har skrivit Klockboken.
Carl Hallvarsson är butikschef och klockexpert på Brandstationens butik på Södermalm. Foto: Folio Images.

Café grabbade tag i författaren för att få hans bästa tips kring hur man köper ett bättre begagnat urverk.

Låt hjärtat sköta snacket

– Köp med hjärta snarare än hjärna. Detta kan låta lite kontraproduktivt då många ser vintageklockor som en investering. Självklart kan vintageklockor vara en bra investering, men är man ute efter att tjäna en relativt snabb peng finns det betydligt enklare alternativ. Det som enligt mig gör vintageklockor så speciella är det där extra som man inte riktigt kan sätta ord på. Klockan är som en liten tidskapsel på din handled. En fin representation av tiden, kulturen och världen den är född ur.

Köp klockan som får ditt hjärta att slå lite hårdare även om det kanske inte är den ”bästa” investeringen på klockmarknaden. Det visar sig ofta att ett sådant partnerskap håller livet ut!

Vintageklocka mot grön marmorbakgrund.
Foto: Björn Qvarfordt ur nya boken ”Klockboken”.

… men låt hjärnan komma med inspel

– Även om ditt klockhjärta ska styra så är det såklart inte fel att ibland vara lite vaksam. Man får inte glömma att vintageklockor ofta varit med om en hel del. Precis som en bilmotor behöver klockans verk ses över då och då. Det är alltid fördelaktigt att köpa en klocka som är genomgången av en urmakare.

Personligen tycker jag att det är härligt med en klocka som är helt original utan renoverad tavla eller andra komponenter. Tidens spår av användning, patinering, ger bara mer karaktär till din klocka. Vid ett eventuellt köp rekommenderar jag att välja ett ur som är i originalskick – självklart brukar ofta detta resultera i en dyrare klocka, men det är det värt!

Carl Hallvarsson är klockexpert.
Foto: Folio Images.

Läs på!

– Kanske det absolut viktigaste, hur vet man att det är en renoverad tavla? Är visarna utbytta? När är klockan producerad? Läs på så mycket som möjligt och bygg upp en liten informationsbank gällande modellen du vill köpa. På så sätt är du redo när du möter säljaren och kan lättare avgöra om klockan är värd pengarna.

Klocka och cigarr mot grå marmorbakgrund.
Foto: Björn Qvarfordt.

Behandla din klocka väl

– Vintageklockor har några år på nacken och bör inte behandlas som en nyproducerad sportklocka. Se din klocka mer som ett smycke än ett verktyg. Saker att undvika är djupa dyk, långa bad, saltvatten, starkt solljus under långa perioder, damm och annat smuts. Om du sköter din klocka väl kommer den att tjäna dig livet ut. En service var 5-7 år skadar såklart inte heller!

Klocka och solglasögon mot röd marmorbakgrund.
Foto: Björn Qvarfordt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.