Klara Söderberg: ”Att dricka kaffe i Letterman-mugg och handla på ICA Bomben är en perfekt kontrast”

First Aid Kit

Ena halvan av turnéaktuella First Aid Kit om att starta metalband med Pink, gå i terapi med sin syster och dricka kaffe ur Letterman-muggar i Hökarängen.

Joakim Almén | Foto: Olof Grind  |  Publicerad 2023-02-24 15:07  |  Lästid: 4 minuter

First Aid Kit var återigen nominerade till en Brit Award och 4 mars spelar ni på Avicii Arena. Det känns som att ni större än någonsin 2023?

”Vad bra om det känns så! Det där är skitsvårt att mäta. Det vi kan mäta är om folk kommer på spelningar. Det har ju varit svårt för många artister att dra folk till konserter efter pandemin. Så det har varit väldigt kul att det kommit folk. Men större än någonsin? Det vet jag fan inte.”

Visst var Brit Awards anledningen till att ni har med en låt på Pinks nya album? 

”Ja, hon spelade där för fyra år sen. Vi var på en efterfest och blev introducerade till henne av sångaren i bandet Bastille. Han introducerade oss som First Aid Kit, men Pink tyckte att han sa 'Forsaken'. Så hon trodde att vi var ett metalband. Sen dess har vi ett skämt om att vi ska starta metalbandet Forsaken tillsammans med sångaren i Bastille och Pink.”

Ert nyligen släppta album Palomino låter galopperande hoppfullt. Var det tanken när ni började skriva låtar för skivan?

”Det var hundra procent tanken.”

Som en motreaktion på Ruins? 

”Exakt, så nästa skiva kommer bli en motreaktion på det. Ruins var ju en breakup-skiva som jag skrev om vad jag hade varit med om. Precis innan vi släppte skivan så gjorde Johanna slut med sin kille som hon hade varit ihop med länge. För henne blev det ju nästan värre. Jag hade bearbetat och gått vidare och var i en ny relation och mådde bra. När vi åkte på turné fick hon stå och sjunga de här låttexterna och vara mitt i det. Det var ganska tufft. När man skriver en låt och sjunger den varje kväll så blir det som ett mantra. Att man hela tiden upprepar de här tankarna.  Så där och då kände vi att nästa skiva får vara lite gladare. Men sen är den ju ganska mörk ändå. Åtminstone textmässigt.”

En låt på Palomino heter 29 Palms Highway. Vem är den meste Joshua Tree-vurmaren av er?

”Oj. Alltså jag har väl varit där mest. Första gången var 2011 när vi gjorde videon till Emmylou. Vi bodde på Joshua Tree Inn, där Gram Parsons dog. Jag minns att det var solnedgång när vi kom och att allt var så jävla vackert att jag började gråta. Jag hade lyssnat så mycket på Gram och hade en extremt romantiserad bild av den platsen. Det är något med tidlösheten, att det ser likadant som det gjorde när han var där och för 100 år sen.”

När var du där senast?

”Förra året, under en meditationsceremoni.”

Ceremoni?

”Ja, under stjärnorna. Det var så jävla fint, men flummigt.”

Substansfritt? 

”Det här var det. Det var en helt otrolig spirituell och flummig hippekvinna som ledde ceremoni. Vi hade singing bowls, tibetanska skålar, som hon gick runt spelade i. Och så fick man ställa sig i skålen och tänka vad man hade för intention, samtidigt som hon spelade på en gonggong så det vibrerade i hela kroppen. Det var jag och en till person där ute. I en meditationsövning skulle vi hålla varandra i handen och blunda samtidigt som vi blev ledda av en person som styrde oss. Det var så jävla speciellt att gå mitt ute i öknen med två totala främlingar och samtidigt känna sig helt trygg.”

Klara Söderberg (t.h.) utgör ena systerhalvan av First Aid Kit. Det internationellt prisade, turnéaktuella bandet släppte nyligen sitt femte album Palomino. I mars gör de en arenaturné i Göteborg, Malmö och Stockholm. Klara är även aktuell som arrangör och kapellmästare på den tredje upplagan av Countryklubben i Stockholm den 5 maj. Foto: Olof Grind

Oasis, The Kinks och The Everly Brothers är alla exempel på band med syskon som splittrades och aldrig pratade med varandra igen. Har du aldrig varit rädd för att det ska hända er? 

”Det hade varit väldigt konstigt att ha ett band i 16 år med sitt syskon och inte ha konflikter. Det finns ingen som kan irritera mig mer i världen än Johanna. Men också ingen som känner mig lika bra. Det är jättespeciellt. Vi har en låt på skivan som handlar om det som heter Nobody knows: 'Nobody knows me the way that you do, nobody knows what we’ve been through' – det är verkligen vår relation. Vi har varit med om ett helt sjukt äventyr tillsammans. Det är klart att det har varit tufft med tanke på hur unga vi var. Men vi har också klarat av det på grund av att vi har varandra. Och tack vare terapi.”

Har ni varit nära att lägga ner någon gång?

”Det är klart att det har funnits stunder av konflikter, men vi har aldrig kommit till en punkt där någon av oss har ställt frågan om vi ska lägga ner. Vi tycker båda fortfarande att det är så kul.”

När hade ni er största kris?

”När jag var utbränd 2019. Jag blev ju det på grund av att jag kände att jag inte att hade rätt till mina egna känslor. För att bandet var större än mina känslor. Vi hade en mentalitet av att vi alltid kör på. Vi har gråtit flera gånger i logen innan vi går på scen på grund att vi bara ville hem. Till slut bryter det ner en. Och det blev också en jävligt konstig dynamik mellan oss.”

På vilket sätt?

”Jag uttrycker att jag faktiskt inte orkar eller vill och under turnén mår jag jättedåligt. När jag väl berättar hur jag känner så har Johanna inte någon aning om det, för jag har ju inte uttryckt det tidigare, och så blir jag arg på henne för att jag tycker att hon har pushat mig. Men hon känner ju inte att hon har pushat mig för jag har ju inte uttryckt mina känslor. Vi jobbar på det.”

Letterman, Conan och för några månader sen Graham Norton. Ni har en mäktig talkshow-resumé. Vad är det sjukaste du varit med om under ett talkshow-besök? 

”Ouff. Det är nog ändå Letterman. Vi fick vara med under hans avskedsvecka när han valde ut sina egna favoriter. Han ville att vi skulle sjunga America, för den brukade han alltid sjunga för sin son som vaggvisa. Det var väldigt stort. Jag har inget skåp med guldskivor eller liknande, men jag brukar dricka kaffe ur min Letterman-mugg hemma och tänka 'yes!' Lite töntig kanske, men också en perfekt kontrast mot att gå till ICA Bomben i Hökarängen och handla.”

Något mer?

”När vi var på Conan för massa år sedan var Charlie Hunnam från Sons of Anarchy där. Då kom han fram och sa att han var ett fan. Han var väldigt snygg, haha!” 

Ethan Hawke är också ett fan?

”Han var på en spelning med oss i New York. Jag älskar Richard Linklaters filmer och Ethan Hawke är ofta med i dem. Jag råkade se hans namn på gästlistan innan. Våra vänner var där och försökte prata ner det genom att säga att han inte skulle komma. De trodde jag skulle bli nervös av det, medan jag tänkte att om han kanske är här ska jag spela så jävla bra! Men när han väl dök upp backstage var jag tyvärr för nervös.”

Hur många gånger har ni tackat nej till Så mycket bättre?

”De har frågat och vi har sagt nej. Sen har de slutat fråga. Jag har haft många kompisar som varit med där och jag tycker att dem är grymma. Men alltså, det här är så svårt att uttala sig om. Vi får verkligen se. Jag säger aldrig, aldrig.”

Här kan du se First Aid Kit i mars:

1 mars, Scandinavium, Göteborg

3 mars, Malmö Arena

4 mars, Avicii Arena, Stockholm

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-24 15:11