Forskare: Skägget visar vem som bestämmer

Många av oss har skägg för att vi helt enkelt inte orkar raka oss varje dag och bara är tacksamma för att skägg fortfarande (nästan) är inne. Men evolutionärt har vår ansiktsbehåring en helt annan förklaring.

 |  Publicerad 2016-04-25 17:23  |  Lästid: 2 minuter

Varför har vi skägg egentligen? Alltså, inte du och jag som personer utan vi människor som art? Varför har djuret människa under tusentals år av evolution kommit fram till att det är en bra grej om vissa av oss har hår i ansiktet?

Oftast kan biologisk utveckling förklaras med att vi har större chanser att locka någon att para oss med, men forskningen ger inget entydigt svar på hur attraherade det motsatta könet blir av just skägg. En del tycker om det, andra inte.

Däremot har forskare sett att män med skägg oftast uppfattas som äldre, mer aggressiva och med högre social status än sina slätkindade artfränder. Mer dominanta, helt enkelt – särskilt om de talar med en djupare röst.

ezgif-3215571501

Så även skäggets vara eller icke vara – historiskt sett – har styrts av såväl politik som kultur verkar den biologiska funktionen främst ha varit att få potentiella rivaler att backa.

Och detta syns på skäggtrenderna, menar forskare.

2001 publicerade biopsykologen Nigel Barber nämligen en studie av skägg- och mustaschmode i Storbritannien från 1842–1971. Och mycket riktigt: I de tider då de fanns överskott av ensamstående, unga män – som alltså behövde konkurrera ut varandra – blev polisonger, mustascher och skägg mer populära.

ezgif-336415276

De studier som nämns ovan har främst utförts i västerländska kulturer, och syn på skägg och röstläge varierar från kultur till kultur. Men för att sammanfatta dem: Skägg kanske inte kommer landa dig en dejt, men det kan skicka signaler till andra män om vem det är som bestämmer.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-01 15:11