Forskning: Rött kött är INTE farligt för hälsan

Rött kött är ett omtvistat ämne. Flera studier har pekat på att ett minskat intag av rött kött är bra för hälsan, men nu visar forskning annat.

Nanna von Knorring  |  Publicerad 2017-01-23 09:15  |  Lästid: 1 minut
redmeat

En studie vid Purdue University menar att ett högre intag än den dagliga rekommendationen av rött kött inte påverkar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, i detta fall blodtryck och kolesterol.

Tvärtom, menar forskarna bakom studien, att oprocessat rött kött är en bra källa för näringsämnen.

– Under de senaste 20 åren har det rekommenderats att äta mindre rött kött för en hälsosammare kosthållning, men vår forskning menar att rött kött kan vara en del av en hälsosam kosthållning, säger Wayne Campbell, professor i näringslära.

– Rött kött är näringsrik mat, inte endast som en källa för protein utan också för järn.

Forskarna menar att det i tidigare studier av personer med hjärt- och kärlsjukdomar ofta har framkommit att deras kosthållning innehåller mycket kött, men att studierna inte har visat att det är rött kött som orsakar sjukdomarna.

Det är Wayne Campbell som tillsammans med två andra forskare vid Purdue University gått igenom ett hundratal forskningsartiklar och 24 tidigare studier för att identifiera en orsak och verkan mellan kött i kosthållningen och hälsoriskerna som är kopplade till hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskarna kom fram till att rött kött inte hade en negativ inverkan på blodtrycket, kolesterol eller triglyceridkoncentrationerna i blodet. Forskningen omfattade fler olika typer av rött kött, men främst oprocesserat nöt- och griskött.

Forskarna påpekar dock att det behövs mer forskning på området, att fler riskfaktorer måste undersökas och att forskning måste ske under en längre period eftersom att det tar flera år för en människa att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Artikel först på Måbra.com

Dela på Facebook
Tweeta