Annons
Annons

Fredrik Wikingsson: Här är bästa dokumentärfilmerna

Med dokumentärfilmen Trevligt Folk har Filip Hammar och Fredrik Wikingsson blivit allvarliga. Filmen gör en insats för bilden om ett Sverige där människor ska kunna söka skydd från krig och oro. Nu ska den visas för åttondeklassare i hela landet – roligt och viktigt tycker Wikingsson. – Jag undrar om Sverige är räddare än någonsin nu, säger han.

Markus Thunberg
Foto Fredrik Skogkvist

ny

Fredrik Wikingsson har inte bara gjort en av Sveriges mest omtalade och hyllade dokumentärfilmer i år – han ser också väldigt många dokumentärer.

Annons

– Jag älskar att se dokumentärfilmer men jag är väldigt dålig på att komma ihåg dem i efterhand, säger Fredrik Wikingsson.

Stämmer det att Trevligt Folk har ett manus som är skrivet av dig och Filip Hammar?

Gilla Cafe.se på Facebook

– Neeej, det är bara att det står ”manus”! Vi behövde en titel i eftertexterna för att man måste ha det, då står det ”manus Filip Hammar och Fredrik Wikingsson”, det är för att vi säger saker i filmen. Det finns inte en manusgrej i den, det är helt absurt egentligen, säger han.

I förra veckan visade statsminister Stefan Löfven och Åsa Romson regeringens plan för att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Direkt uttryckte många skam för att Sverige stänger gränserna. Vi träffar Fredrik Wikingsson dagen efter presskonferensen där Åsa Romson var nära tårar för att prata om att integrationseposet Trevlig Folk nu ska visas för Sveriges åttondeklassare i skolan – och passar på att ställa ett par stora, svåra frågor.

Såg du pressträffen med statsministern?

– Nej, men jag har läst väldigt mycket om den, alla skriver om den. Jag undrar om Sverige är räddare än någonsin nu. Jag vet ingen fråga som är svårare än den om integration och flyktingar. Men Trevligt Folk är en liten liten pusselbit mot ett mer tolerant samhälle.

Du har tidigare sagt att du drar dig från att kritisera Sverigedemokraterna i sociala medier. Varför?

– Jag omges av folk som har väldigt starka åsikter kring det här men jag är alltid så osäker på om jag vet tillräckligt mycket för att ha starka åsikter. Det är en förvirrad tid. En massa rädsla. När förnumstiga komiker och krönikörer säger hur landet ligger från sitt perspektiv, från sina dyra bostadsrätter i Stockholms innerstad, så blir det skevt. Väldigt många utanför Stockholms tullar är trötta på att höra hur deras liv ska levas, från personer innanför tullarna.

Vad kan er film göra för nyanlända lättare ska hitta en plats i kommunerna?

– Alla ledartexter efter Åsa Romsons och Stefan Löfvens presskonferens handlade om att folk får öppna sina väskor på Centralen och då tror jag en sån här film är en påminnelse om att folk är här av en anledning och att den absoluta majoriteten som är här inte vill något illa utan bara få det att fungera.

Ser du någon lösning på flyktingsituationen?

– Jag bor vid Odenplan och Filip bor i Los Angeles och man kan inte bara blåsa in i Borlänge och säga ”herregud ni måste ta emot alla, det är jättemysigt”. Det blir ju en väldigt förändrad stadsbild och det leder till en massa problem. Jag känner folk som jobbar i flyktinghanteringen och som sett helt utmattade ut den senaste tiden. Det har varit fullständigt kaos på sistone.

”Det låter inte som Star Wars direkt”

Under december kommer lärare kunna streama Trevlig Folk, efter ett initiativ från Teskedsorden. Den värmande rullen om ett projekt i Borlänge där somalier lär sig spela bandy för att kunna åka till VM beskrivs för lärarna som ”en positiv film om integration som lyfter frågan om tolerans och mångfald”. Inte direkt något en typisk åttondeklassare ställer väckarklockan för?

– Det låter inte som Star Wars: The Force Awakens direkt, men samtidigt kanske ungarna tänker ”fan vad ballt att det hänt på riktigt”, säger Fredrik Wikingsson.


Du verkar uppriktigt glad att filmen visas i skolorna?

– Det är något göttigt att kunna bidra till att eleverna får en skön stund. Vi bidrar med 90 minuter leisure i skolan och det kommer eleverna tycka om. Sen tror jag eleverna kommer tycka om filmen också.

Vad smäller högst: Att filmen visas i riksdagen eller för åttondeklassare?

– Åttondeklassare, helt klart. I riksdagen blir man en del i ett spel på något vis. Det är bra för statsministern att han blir berörd och det är bra för oss att han blir berörd. Fort fram med kameran nu liksom, säger Wikingsson.

– Det är renare med det här. Här finns det inga dunka motiv. Man är inte en bricka i ett spel.

Wikingsson har redan en ny dröm för filmen.

– Det är ett långskott av Guds nåde men vi vill att Trevligt Folk ska visas i FN. Samtidigt vet jag inte ens om de visar filmer där, men allra roligast vore om hela laget kom dit.

Fredrik Wikingsson väljer sina 5 bästa dokumentärer just nu

Burden of Dreams: ”Jag såg den i går men har sett den förut och tycker den är fantastisk! Det är en helt otrolig film om drivkraft egentligen. Jättekomisk och dråplig, den är helt otrolig.”

Senna: ”Jag hatar Formel 1 och är helt ointresserad av motorsport. Men det var någonting med att komma in i den där cirkusen. Jag var helt golvad av den.”

Capturing the Friedmans: ”Den tipsar jag alltid om. Det är en familj som filmat mycket av sina middagar och sen exploderar det hela när det visar sig att pappan och sonen vari inblandad i en pedofilhärva. Den är fruktansvärd.”

The Wolfpack: ”Det är säkert jävligt mycket i den som är lite sådär… Men det spelar ingen roll.”

Amy: ”Jag tyckte den var otroligt bra. Det är en påminnelse om att man inte har en aning om nånting. Den var jävligt sorglig.”

 

Är du en lärare eller går du i åttan och vill se Trevligt Folk? Kontakta Teskedsorden – här!

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar