Hoppa till innehåll

6 av världens bästa sportdokumentärer – experterna tipsar

Dokumentären O.J. Made in America
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Inga dokumentärer är så gåshudsframkallande som sportdokumentärer. En växande genre som berättar lika mycket om stora idrottsprestationer som om de politiska skeenden och mänskliga relationer som gjorde dem möjliga. Café bad några experter på området dela med sig av sina personliga favoriter.

1. At the Heart of Gold – Inside the USA Gymnastics Scandal | HBO

Isabel Boltenstern, frilansande sportjournalist

”Simone Biles, Aly Raisman, Gabby Douglas och McKayla Maroney. Kanske klingar namnen bekant? Tillsammans har de nämligen vunnit 16 olympiska medaljer i gymnastik, men de delar även ett mer tragiskt öde. De, tillsammans med ungefär 260 andra tjejer, blev offer för Larry Nassar. Under två decennier var han landslagsläkare för USA:s (och världens) främsta gymnaster, men under den­ vänskapliga fasaden härjade en pedofil med direkt tillgång till unga flickors kroppar. Under 90 minuter får vi följa den största övergreppsskandalen i modern tid, och får en grundkurs i hur människor i beroendeställning inte vågar säga nej i rädsla för konsekvenserna. Hur vuxenvärlden visste men misstrodde. Hur tystnadskulturen gjorde att övergreppen fortsatte. Dokumentären må vara simpelt gjord, men den vansinniga berättelsen om Larry Nassar lämnar ingen oberörd.”

2. Sanna Kallur – Från start till mål | SVT Play

Amanda Lind, Sveriges idrottsminister

”Bra sportdokumentärer ger nya perspektiv och inblickar och har kraften att uppsluka den som tittar. Sanna Kallur – Från start till mål var en sådan dokumentär för mig. Det är ett personligt porträtt av en av våra största idrottare, om en lång och framgångsrik idrottskarriär, om att fortsätta trots att andra säger sluta, om idrottens glädje och baksidor, och om en comeback trots mångas tvivel. Jag får rysningar av bilderna från världsrekordet 2008 och EM-guldet i Göteborg. Men dokumentären fångar också så fint resan dit. Klippen från gymnastiken som barn i Falun känner många av oss som varit en del av svensk idrottsrörelse igen. Och berättelsen om första mötet med friidrotten berörde mig starkt. Att en svensk idrottare sätter världsrekord på en sprintdistans är unikt. Det här är berättelsen om en av våra största idrottare.”

Foto: TT

3. Sunderland ’Til I Die | Netflix

Olof Lundh, fotbollsjournalist på TV4

”Även om dokumentären gjordes på uppdrag av dåvarande ägaren Ellis Short, och det är supportrar med kopplingar till den klassiska klubben som ligger bakom, så blir det närhet, nerv och äkta. Det går inte att sluta titta, och det här är något helt annat än låtsas-­dokumentärerna om Manchester City och även mitt favoritlag Leeds där mycket är tillrättalagt. Mycket hänger ihop med att det inte går som tänkt. I stället för att följa triumftåget mot Premier League blir det en likvaka med riktning League 1. Det går att ta på stämningen i scenerna. Dessutom lyckas man få med alla kring klubben, från supportrar upp till den pressade vd:n, och däremellan personalen som är oroliga över framtiden. Det blir också mer än ett porträtt av en klubb, det blir lika mycket en bild av en stad som segnat ihop i globaliseringens tidevarv.”

4. Hockeyns historia | SVT Play

Marcus Leifby, sportjournalist på Aftonbladet

”’Här har vi laget som snart ska spela Sveriges första landskamp i ishockey, året är 1920, OS i Antwerpen.’ Jens Lind inleder den tredelade, tre timmar långa dokumentär­serien om den svenska ishockeyhistorien precis som vi förväntar oss att Jens Lind ska inleda en tredelad, tre timmar lång dokumentärserie om den svenska ishockey­historien. Se den, så förstår ni varför det i dag finns över 100 svenska spelare i NHL, hur det kommer sig att tre miljoner svenskar sätter sig och tittar på ett ishockey-VM varje år, eller hur fasen lilla Tingsryd i Småland kan ha mer folk på ishockeyläktaren än boende i byn. Det här är en berättelse om Lasse Björn och snapsvisorna i Moskva, Sven Tumbas SPAPS-hjälm, Börje Salmings pappas död, hur en rökande målvaktsfantom från Kiruna stop­pade den röda, rasande ryska hockeymaskinen – och om hur en av våra största sporter och intresset för den växte fram i takt med det svenska folkhemmet. Borde den här dokumentären rent av vara ett grundämne i den svenska skolan? Ja.”

5. O.J. – Made in America

Malena Johansson, sportreporter på DN

”Jag letar alltid efter sådant här: enskilda berättelser som kan vecklas ut och belysa den stora verkligheten, så motsägelsefull och komplex som den är. När någon lyckas göra det på ett sätt som också är underhållande och gripande är det det bästa som finns. O.J. – Made in America är åtta timmar lång, serien riktar varken in sig på O.J. Simpson som person eller på att lösa brottet som han misstänktes för, utan beskriver USA genom honom. Historien om den svarta superstjärnan i amerikansk fotboll som ställdes inför rätta anklagad för att ha slagit ihjäl sin vita före detta fru blir en episk berättelse om det amerikanska samhället. Att regissören Ezra Edelman lyckas väva ihop alla delar på ett så elegant sätt är mästerligt och lite obegripligt.”

”Scenerna när spelarna sprutar champagne och sjunger hejarramsor ihop med president Emmanuel Macron efter finalen mot Kroatien är ren magi.” 

6. La deuxième étoile

Johanna Frändén, sportjournalist på SVT och Aftonbladet

La deuxième étoile – ’den andra stjärnan’ – är berättelsen om Frankrikes andra VM-guld i fotboll 2018 inifrån Les Bleus läger i Ryssland. Spelarintervjuer varvas med klipp från omklädningsrummet mellan två halvlekar, och dramaturgin ger sig liksom av sig själv. Det är bland det närmaste man kan komma ett av världens mest berömda idrottslag utan att det går över i ren propaganda. Scenerna när spelarna sprutar champagne och sjunger hejarramsor ihop med president Emmanuel Macron efter finalen mot Kroatien är ren magi.”


LÄS OCKSÅ: 10 fotbollsdokumentärer alla sportintresserade borde se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.