Gin att prova för dig som tror sig ha provat allt

Två Navy Strength ginflaskor och en frilagd Emil Åreng

Cafés dryckesredaktör tipsar om tre Navy strength gin-favoriter – ginet med rejält tryck i alkoholprocenten.

Emil Åreng är dryckesredaktör på Café.
Emil Åreng  |  Publicerad 2020-11-26 11:44  |  Lästid: 2 minuter

Har du börjat lessna på att gråtsippa i dig en flaska Bombay Sapphire ännu en gång? Vi är flera. Här kommer några flaskor från Bola (jämtländsk slang för Systembolaget) som är svåra att inte pröva. Jag kommer också ge ett vagt tips till vad du borde testa göra med varje enskild flaska, men som jag sett förut så kommer ingen lyssna på mig. Glömde jag säga att alla dessa är Navy Strength (minst 57 %) så det är väl inte för dig som tycker att 42 % börjar bli Gröna Lund.

1. FALU GIN NAVY STRENGTH

Jag har en fäbless för saker som kommer från Dalarna, JOFA, Morakniv och Björn Skifs. Det är något gemytligt över det landskap som på något sätt är det Svenskaste vi har. Men Falu Gin är något annat, det är inte så jävla ursvenskt i sin attityd, det finns något djuriskt över det här. Som att Siljan skulle ha ett eget slags odjur i botten av sjön som skulle utmana storsjöodjuret, men det vet vi ju att de inte har. Men de närmsta vi kommer är en flaska Navy Strength från Falu Gin, oerhört snygg flaska som passar in i vilket barskåp som helst men smaken är de mest tongivande, fruktansvärt bra pepprighet som avslutas med något slags medley mellan en pepparkaka och färskpressad citron.

Drinktipset: DRY MARTINI

  • 50 ml Gin
  • 10 ml torr vermouth
  • 3 stänk Apelsinbitter och avsluta med en citronzest.

2. FRÄKNE TÅNG NAVY STRENGTH

Gänget från Klocktornet Destilleri i Ljungskile har redan fått en hajp bland er gin-nördar och med all rätt. Att lyckas få med smaken av havet i en gin är oerhört svårt men tamejfan, hav är gott och passar ännu bättre i en Navy Strength så det verkligen lyfts fram med hjälp av alkoholen. Hur lyckas de då få in hav i en flaska gin? De använder tång i processen tillsammans med havtorn och det tillsammans med enbär och citrus gör att denna gin är helt fenomenal, särskilt i en FRENCH 75.

Drinktipset: FRENCH 75:

  • 30 ml Gin
  • 15 ml Citronjuice
  • 15 ml sockerlag
  • Toppa upp med Champagne. En haubitskanon på ett slagskepp helt enkelt.

3. FOUR PILLARS NAVY STRENGTH

Tillsammans med Hernö Gin så anses Four Pillars vara de absolut fetaste gin destilleriet världen någonsin skådat. Gubbarna från Down Under tycker jag har lyckats med konststycket att skapa gin som är något helt unikt, det påminner inte om någon annan gin utan när man får i sig första sippen från deras gin så vet man på en gång att det är Four Pillars, precis som med Hernö om ni vill ha någon slags referens. Deras Navy Strength är inget undantag och smakar precis som det ska göra om det är Four Pillars, det är ingen mening att försöka förklara heller för det här måste provas, särskilt i en Negroni.

Drinktipset: NEGRONI

  • 3 cl Gin
  • 2 cl Söt Vermouth
  • 2 cl Campari och kanske 2 stänk orange bitters gör detta epos till just ett, epos.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-11-26 11:44